Navigointipolku

Idänsuhteet tiivistyvät - 08/05/2009

EU:n itäisen kumppanuusalueen kartta © EC

"Itäinen kumppanuus" lisää EU:n tukea kuudelle maalle Itä-Euroopassa ja Kaukasuksella.

EU on käynnistänyt uuden kumppanuusohjelman Armenian, Azerbaidžanin, Georgian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa. Ns. itäisen kumppanuuden avulla voidaan edistää energiavarmuutta ja kaupan vapautumista. Kumppanimaille on myös tarjolla EU-rahoitusta ja mahdollisuus hakea viisumihelpotuksia. EU puolestaan haluaa lisätä vakautta ja turvallisuutta itärajansa tuntumassa.

EU:n itäpuolella on viime vuosina eletty epävakaita aikoja, ja aluetta piinaavat monet ratkaisemattomat konfliktit. Kumppanuusohjelman alkajaisiksi Prahassa pidetyssä huippukokouksessa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso totesi, että EU:lle on erittäin tärkeää vahvistaa suhteitaan alueen maihin.

Uusi ohjelma lisää itäisen ulottuvuuden EU:n naapuruuspolitiikkaan DeutschEnglishespañolfrançais , jolla ohjataan lähialueyhteistyötä. Idänsuhteiden vahvistamisen tarve on korostunut muun muassa Venäjän ja Georgian konfliktin yhteydessä viime kesänä sekä Venäjän ja Ukrainan kaasukiistan aikana tammikuussa. Moldovan viimeaikaiset levottomuudet ovat uusin osoitus alueen vakausongelmista.

Itäiset kumppanimaat saavat EU:lta taloudellista tukea poliitiikan ja talouden uudistuksiin. Jos uudistukset etenevät toivotusti, maat voivat tehdä EU:n kanssa assosiaatiosopimuksen, johon sisältyy paitsi sopimus vapaakaupasta myös panostus energiavarmuuteen. Tavoite on erityisen tärkeä niiden EU-maiden kannalta, joille Venäjä toimittaa kaasua ja öljyä alueen maiden kautta.

Uudet kumppanimaat ovat entisiä neuvostotasavaltoja, joille demokratia ja oikeusvaltioperiaate ovat suuria haasteita. Taantuma on iskenyt niiden talouteen voimakkaasti, ja markkinatalouteen siirtyminen vaatii vielä paljon työtä.

EU:n ohjelmien kautta kumppanit voivat hyödyntää EU:n aluekehitysosaamista ja saada tukea maan sisäisten taloudellisten ja sosiaalisten erojen kaventamiseen. EU voi mahdollisesti myös avata työmarkkinoitaan näiden maiden asukkaille. Myös matkustaminen EU:hun helpottuu, jos rajavalvontaa kehitetään EU:n vaatimusten mukaan.

Rajavalvonta onkin yksi tärkeimmistä yhteistyöalueista. Muut ovat tuki pienyrityksille, alueellisten sähköverkkojen yhdistäminen, kaasu- ja öljyputkistojen rakentaminen Kaspianmereltä Eurooppaan ja katastrofivalmiuksien kehittäminen.

Komissio on varannut itäiseen kumppanuuteen 350 miljoonaa euroa kaudelle 2010–2013 aiemmin budjetoitujen määrärahojen lisäksi. Alueelle jo korvamerkitystä tuesta kohdennetaan uuteen ohjelmaan 250 miljoonaa euroa.

Lisätietoa: EU:n itäinen kumppanuus Englishfrançais .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä