Διαδρομή πλοήγησης

Σύσφιξη σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη - 08/05/2009

Χάρτης της περιοχής © EC

Η ΕΕ εγκαινιάζει πρόγραμμα για την ενίσχυση της συνεργασίας με έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου.

Η "Ανατολική Εταιρική Σχέση" προοιωνίζεται συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, χρηματοδοτική βοήθεια, βοήθεια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και ταξίδια στην ΕΕ χωρίς την υποχρέωση θεώρησης (βίζας) για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Για την Ευρώπη η δημιουργία μιας τέτοιας σχέσης αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στα ανατολικά της σύνορα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με καταστάσεις κρίσης, ενώ εξακολουθεί να συνταράσσεται από συνεχείς και διαιωνιζόμενες συγκρούσεις. Στη σύνοδο κορυφής της Πράγας για την έναρξη του προγράμματος, ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ έχει "ζωτικό συμφέρον" να αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τις χώρες αυτές.

Η εταιρική αυτή σχέση προσθέτει μια ειδική ανατολική διάσταση στη συνολική πολιτική της ΕΕ έναντι των γειτονικών χωρών DeutschEnglishespañolfrançais . Η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας αυτής της σχέσης προέκυψε μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας πέρυσι το καλοκαίρι και τη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας για το αέριο τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναταραχές στη Μολδαβία προκάλεσαν νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι παραπάνω έξι χώρες θα λάβουν αυξημένη χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ για να συνεχίσουν τις πολιτικές και οικονομικές τους μεταρρυθμίσεις. Η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη συνολικών συμφωνιών σύνδεσης με την ΕΕ, οι οποίες θα προβλέπουν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και δεσμεύσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της ΕΕ των οποίων οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία διέρχονται από την περιοχή αυτή.

Οι συγκεκριμένες χώρες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Έχοντας δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ύφεση, εξακολουθούν να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη μετάβασή τους στην οικονομία της αγοράς.

Εκτός από την εμπειρία της στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, η ΕΕ προσφέρει μια σειρά προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ μπορεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς εργασίας της στις χώρες-εταίρους. Τα ταξίδια προς την ΕΕ θα γίνουν επίσης ευκολότερα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώρες αυτές θα προσαρμόσουν τους συνοριακούς ελέγχους τους στα πρότυπα της ΕΕ.

Η διαχείριση των συνόρων αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ παρέχει τη βοήθειά της. Οι άλλοι τομείς είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, η σύνδεση των περιφερειακών δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη και η συνεργασία για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Η Επιτροπή θα διαθέσει ποσό ύψους 350 εκατ. ευρώ, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων πιστώσεων για την περίοδο 2010-13. Άλλα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν ήδη για τη συγκεκριμένη περιοχή, θα διατεθούν για τη στήριξη του νέου προγράμματος.

Περισσότερα σχετικά με τις εταιρικές σχέσεις της ΕΕ με τις ανατολικές χώρες Englishfrançais .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι