Sti

Kort © EF

EU søsætter program for at skabe tættere forbindelser med seks lande i Østeuropa og det sydlige Kaukasus.

Det nye program, "østpartnerskabet", kan betyde frihandelsaftaler, økonomisk støtte, hjælp med forsyningssikkerheden og rejser til EU uden visum for Armenien, Aserbajdsjan, Belarus, Georgien, Moldova og Ukraine. For EU kan det betyde mere stabilitet og sikkerhed mod øst.

Regionen har været gennem flere kriser, siden Sovjetunionen brød sammen. Og den kæmper stadig med uløste konflikter. Programmet blev lanceret på et topmøde i Prag, hvor kommissionsformand José Manuel Barroso udtalte, at tættere forbindelser var "af afgørende vigtighed" for EU.

Partnerskabet giver en særlig østlig dimension til EU's overordnede naboskabspolitik DeutschEnglishespañolfrançais . Det behov står klart efter konflikten mellem Rusland og Georgien i sommer og problemerne med gasforsyninger mellem Rusland og Ukraine i januar. De seneste uroligheder i Moldava har skabt ny bekymring for stabiliteten i området.

De seks lande vil få mere økonomisk hjælp fra EU til støtte for deres politiske og økonomiske reformer. Hvis reformerne bliver en succes, kan de føre til vidtgående associeringsaftaler med EU i form frihandelsaftaler og garantier for energiforsyningen. Det sidste er særlig vigtigt for de EU-lande, som får olie og gas fra rørledninger, der løber gennem Rusland.

Landene, som tidligere var med i Sovjetunionen, står over for store udfordringer med demokratiet og retsstaten. De er hårdt ramt af recessionen og kæmper fortsat med omstillingen til markedsøkonomi.

Sammen med sin ekspertise inden for regionaludvikling kan EU byde på programmer til at rette op på økonomisk og social ulighed. EU kan også overveje at åbne arbejdsmarkedet for borgere fra partnerlandene. Samtidig kan det blive lettere at rejse til et EU-land, hvis landene sørger for, at grænsekontrollen har samme standard som EU.

Grænsestyring er et af de fem hovedområder, EU gerne vil hjælpe til med. De andre er støtte til små virksomheder, forbindelser mellem regionale elektricitetsnet, gas- og olierørledninger fra Det Kaspiske Hav til Europa og samarbejde om katastrofeberedskab.

Kommissionen lægger yderligere 350 millioner euro (ca. 2,5 milliarder kroner) til de midler, der allerede er afsat for 2010-2013. Derudover bliver 250 millioner euro, som allerede er øremærket til regionen, omlagt til at støtte det nye program.

Læs mere om EU's østpartnerskab Englishfrançais .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links