Navigacijska pot

Širimo obzorja - 01/05/2009

Slika drevesa z zastavami © ES

1. maja smo praznovali peto obletnico največje širitve Evropske unije doslej. Na ta zgodovinski dan leta 2004 je k EU pristopilo deset držav – Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija.

V veliki širitvi English se je število držav članic povečalo s 15 na 25, Evropski uniji pa se je pridružilo 73 milijonov ljudi in devet novih uradnih jezikov. Meja EU se je premaknila za skoraj 1000 kilometrov proti vzhodu ter združila Evropo, ki je bila desetletja razdeljena zaradi hladne vojne.

Leta 2007 sta pristopili še dve državi - Romunija in Bolgarija - in število držav članic se je povzpelo na 27.

Je širitev EU zgodba o uspehu? Če pogledamo zadnje poročilo Evropske komisije English , je odgovor nedvomno pritrdilen.

Širitev je tako starim kot novim državam članicam prinesla izjemne gospodarske in politične koristi. Nove države članice so znatno izboljšale življenjski standard, posodobile gospodarstvo in utrdile svoje institucije.

Stare države članice so pridobile nove naložbene in izvozne možnosti. Večji obseg trgovanja med državami članicami je koristil celotni Evropski uniji, ki je postala konkurenčnejša.

Širitev Evropske unije na vzhod je okrepila politično stabilnost, demokracijo in vladavino prava po vsej Evropi, vključno z balkanskimi državami, ki si želijo članstva v EU, hkrati pa je Evropski uniji prinesla večjo težo pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in finančna kriza.

Vendar pa je trenutna recesija sprožila zaščitniške težnje, ki bi lahko ogrozile naš uspeh. "Številni Evropejci imajo pomisleke glede širitve EU v času gospodarske krize," je pred kratkim povedal komisar za širitev Olli Rehn. "Vendar pa širitev EU ne sme postati grešni kozel v boju proti gospodarski recesiji, saj si tega ne zasluži in ni vzrok za naše družbene težave."

Nasprotno, močan enotni trg je ključen za oživitev evropskega gospodarstva. Nove države članice morajo nadaljevati z reformami za poglabljanje gospodarskega in političnega povezovanja. Takšne reforme so nujne, da bi EU v prihodnosti lahko sprejela nove članice.

Hrvaška, Turčija in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija imajo zdaj uradni status kandidatke za članstvo v EU. Preostalih pet zahodnobalkanskih držav, Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in Kosovo, velja za morebitne kandidatke.

Več o peti obletnici širitve EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave