Cale de navigare

Noi orizonturi - 01/05/2009

Tablou reprezentând un copac decorat cu steaguri © CE

Se împlinesc cinci ani de la cel mai important val de extindere din istoria UE: 1 mai 2004 este data istorică la care zece ţări (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) s-au alăturat familiei europene.

10 state membre, 73 de milioane de locuitori şi nouă limbi oficiale - ultimul val de extindere a fost un adevărat Big Bang English . Graniţa UE s-a deplasat către est cu aproximativ 1 000 de kilometri, trasând conturul noii Europe unite, după decenii de separare cauzată de Războiul Rece.

Alte două ţări (România şi Bulgaria) au aderat în 2007. În prezent, UE numără 27 de state membre.

Extinderea UE a fost un succes? Potrivit unui raport recent realizat de UE English , răspunsul este categoric da.

A adus avantaje economice şi politice enorme, atât pentru vechile, cât şi pentru noile state membre. A contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre, a facilitat modernizarea economiilor acestor ţări şi a creat instituţii mai stabile.

Vechile state membre se bucură de noi oportunităţi de investiţii şi de export. UE a beneficiat, în ansamblu, de intensificarea schimburilor comerciale pe teritoriul său, devenind mai competitivă.

De asemenea, extinderea UE către est a adus stabilitate pe plan politic şi garantează funcţionarea democraţiei şi a statului de drept în toată Europa, inclusiv în ţările balcanice care doresc să adere la Uniune. De asemenea, Uniunea Europeană are un cuvânt mai greu de spus în problema combaterii schimbărilor climatice şi a crizei financiare.

Însă recesiunea economică cu care ne confruntăm în prezent a condus la luarea unor măsuri protecţioniste care constituie o ameninţare la adresa succesului înregistrat în urma extinderii. „Mulţi europeni se întreabă în ce măsură este oportună extindere UE în contextul crizei economice”, a declarat recent comisarul pentru extindere Olli Rehn. „Când vine vorba de combaterea recesiunii economice, nu trebuie să facem din extinderea UE un ţap ispăşitor, nu aceasta este cauza problemelor noastre sociale.”

Din contră, o piaţă unică puternică este vitală pentru relansarea economiei europene. Noile state membre sunt încurajate să-şi continue reformele care vizează integrarea economică şi politică, care sunt esenţiale pentru garantarea succesului procesului de extindere.

În prezent, trei state (Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM)) au fost acceptate oficial drept ţări candidate la aderarea la UE. Cinci state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo) au statutul de ţări potenţial candidate.

Mai multe informaţii despre cea de-a 5-a aniversare de la cea mai mare extindere a UE English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile