Navigációs útvonal

Táguló látóhatár - 01/05/2009

Festmény fellobogózott fával © EC

Május elseje minden idők legnagyobb horderejű EU-bővítésének az ötödik évfordulója. A 2004-es év e történelmi jelentőségű napján tíz ország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia vált EU-taggá.

A 2004-es bővítéssel English 15-ről 25-re nőtt a tagállamok száma, az EU népessége 73 millió fővel gyarapodott, az uniós hivatalos nyelvek száma pedig kilenccel emelkedett. A bővítés nyomán az EU határai csaknem 1000 kilométerrel keletebbre tolódtak, és ezzel – a hidegháború miatti több évtizedes kettészakítottság után – ismét egyesült Európa.

2007-ben Románia és Bulgária csatlakozásával a tagállamok száma 27-re nőtt.

Sikeres volt-e az EU bővítése? Egy nemrégiben készült uniós jelentés English szerint e kérdésre egyértelmű „igen” a válasz.

A bővítés a régi és új tagállamok számára egyaránt óriási gazdasági és politikai előnyökkel járt. Az újonnan csatlakozott országokban érezhető mértékben emelkedett az életszínvonal, a korszerűbb lett a gazdaságuk, az intézményeik pedig szilárdabbakká váltak.

A régi tagállamok előtt új befektetési és exportlehetőségek nyíltak. Az egész EU versenyképesebb lett a tagállamok közötti kereskedelem megélénkülésének köszönhetően.

Az EU két legutóbbi bővítése Európa-szerte – de még a Balkán uniós tagságra pályázó országaiban is – erősítette a politikai stabilitást, a demokráciát és a jogállamiságot, és növelte az EU befolyását a világszintű kihívások, így az éghajlatváltozás és a pénzügyi válság kezelésében.

A jelenlegi gazdasági visszaesés azonban protekcionista késztetéseket váltott ki, amelyek veszélyeztetik az említett sikereket. „A gazdasági válság kellős közepén sok európaiban vetődnek fel kérdések az EU bővítésével kapcsolatban” mondta nemrégiben egy beszédében Olli Rehn bővítési biztos. „A gazdasági válság elleni küzdelmünk során azonban nem szabad társadalmunk problémáiért az uniós bővítést hibáztatnunk, mert nem a bővítés az oka a szociális nehézségeinknek.”

Ellenkezőleg: Európa gazdasági fellendülésének záloga az erős egységes piac. Az új tagállamokat arra ösztönözzük, hogy folytassák a gazdasági és politikai integrációjuk elmélyítését célzó reformokat. E reformok létfontosságúak ahhoz, hogy az EU a jövőben új tagállamokat fogadhasson be.

Jelenleg három hivatalosan is elfogadott tagjelölt ország van: Horvátország, Törökország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság. A Balkánon további öt országot tekintenek lehetséges tagjelöltnek: Albániát, Boszniát és Hercegovinát, Montenegrót, Szerbiát és Koszovót.

További információk a kibővült EU 5. évfordulójáról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek