Διαδρομή πλοήγησης

Διευρύνοντας τους ορίζοντες - 01/05/2009

Πίνακας που δείχνει ένα δέντρο με σημαίες © EC

Την 1η Μαΐου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ. Την ιστορική εκείνη ημέρα του 2004 δέκα χώρες προσχώρησαν στην ΕΕ: η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών από 15 σε 25, η ‘Μεγάλη Έκρηξη’ English αύξησε τον πληθυσμό της ΕΕ κατά 73 περίπου εκατομμύρια κατοίκους και πρόσθεσε εννέα νέες επίσημες γλώσσες στις ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, μετατόπισε τα σύνορα της ΕΕ κατά 1.000 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, ξαναενώνοντας την Ευρώπη μετά από δεκαετίες ψυχρού πολέμου.

Το 2007 προσχώρησαν άλλες δύο χώρες – η Ρουμανία και η Βουλγαρία – ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρατών μελών σε 27.

Είχε επιτυχία η διεύρυνση; Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ English , η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, ναι.

Η διεύρυνση της ΕΕ απέφερε τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη τόσο στα παλιά όσο και στα νέα κράτη μέλη. Βελτίωσε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των νέων χωρών, εκσυγχρόνισε τις οικονομίες τους και δημιούργησε σταθερότερους θεσμούς.

Τα παλιά κράτη μέλη επωφελήθηκαν από τις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και εξαγωγές. Η ΕΕ συνολικά έγινε ανταγωνιστικότερη χάρη στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των μελών της.

Η προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ ισχυροποίησε επίσης την πολιτική σταθερότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών χωρών που προσδοκούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ – και έδωσε στην ΕΕ μεγαλύτερο κύρος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρηματοπιστωτική κρίση.

Όμως, η σημερινή ύφεση έχει δημιουργήσει τάσεις προστατευτισμού που απειλούν να υπονομεύσουν τις επιτυχίες αυτές. “Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα της διεύρυνσης” ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο Επίτροπος διεύρυνσης Όλι Ρεν. “Ωστόσο, στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την οικονομική ύφεση, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κύρια αιτία της είναι η διεύρυνση, αφενός, γιατί δεν θα ήταν δίκαιο και, αφετέρου, γιατί δεν φταίει η διεύρυνση για όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.”

Αντίθετα, μια ισχυρή ενιαία αγορά είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Τα νέα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους προκειμένου να ισχυροποιήσουν την οικονομική και πολιτική τους ένταξη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσει η ΕΕ να υποδεχθεί και άλλες χώρες στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει επισήμως δεκτές ως υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) και η Τουρκία. Άλλες πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία – θεωρούνται δυνάμει υποψήφιες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για την 5η επέτειο της διευρυμένης ΕΕ English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι