Навигационна пътека

Разширяващи се хоризонти - 01/05/2009

Рисунка на дърво със знамена на страни © EC

На 1 май се навършват пет години от най-голямото разширение на ЕС. Десет страни се присъединиха на този исторически ден през 2004 г. - Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чешката република.

Разширяването English доведе до увеличаване на броя на страните членки от 15 на 25, нарастване на населението на ЕС с около 73 милиона души и използване на 9 нови официални езика в Съюза. То също така премести границата на ЕС с почти 1000 километра пò на изток, обединявайки Европа след десетилетия разделение по време на Студената война.

Две други страни - Румъния и България - се присъединиха през 2007 г., с което общият брой на държавите-членки достигна 27.

Успешно ли е разширението на ЕС? Според неотдавнашен доклад на ЕС English отговорът е категорично да.

То донесе огромни икономически и политически ползи на старите и новите страни членки. Благодарение на него значително се повиши жизненият стандарт в новите страни членки, бе стимулирана модернизацията на техните икономики и бяха създадени по-стабилни институции.

Пред старите държави-членки се откриха нови възможности за инвестиции и износ. ЕС като цяло извлече полза от нарасналата търговия между своите членове и неговата конкурентоспособност се повиши.

Разширението на Европейския съюз на изток също така доведе до укрепване на политическата стабилност, демокрацията и върховенството на закона в Европа - включително в страните на Балканите, които се стремят към членство в ЕС - и подсили ролята на Съюза в борбата с глобални предизвикателства като изменението на климата и финансовата криза.

Настоящата рецесия обаче предизвика протекционистки тенденции, които заплашват да подронят този успех. „Много европейци в разгара на икономическата криза си задават въпроси относно разширението на ЕС “, заяви наскоро комисарят по разширяването Оли Рен в своя реч. „Въпреки това докато се борим с икономическата криза, не трябва да превръщаме разширяването на Съюза в нейна изкупителна жертва, тъй като то не го заслужава и не то е отговорно за нашите социални беди.“

Точно обратното - наличието на силен единен пазар се счита за изключително важно за икономическото възстановяване на Европа. Новите страни членки са насърчавани да продължат с реформите за задълбочаване на своята икономическа и политическа интеграция. Подобни реформи са от съществено значение за бъдещото приемане на нови членове в ЕС.

В момента три държави - Хърватия, Турция и Бивша югославска република Македония - са официално приети за кандидати за членство в ЕС. Пет други страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово - се разглеждат като потенциални кандидати.

Допълнителна информация за петата годишнина от разширяването на ЕС English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки