Navigacijska pot

Države v razvoju v hudi stiski - 07/04/2009

Afričan, zavit v zastavo EU © EC

Finančna kriza resno ogroža države z nizkim prihodkom.

Evropska unija je lani kljub izbruhu gospodarske krize za razvojno pomoč namenila 8 % več sredstev.

Države članice so za najrevnejše države na svetu prispevale skupno 49 milijard EUR sredstev pomoči ali približno 0,4 % bruto prihodka EU. Denar porabijo za najrazličnejše razvojne projekte, od gradnje šol in bolnišnic do novih cest.

Evropska komisija je pozdravila povečanje zneska in države EU pozvala, naj ne dovolijo, da bi se razvojna pomoč zaradi gospodarske recesije zmanjšala.

„Recesija ne sme in ne more postati opravičilo za to, da bi prelomili svojo obljubo glede povečevanja pomoči,“ je dejal predsednik Barroso.

Države v razvoju je v zadnjih dveh letih že hudo prizadela rast cen hrane in goriva. Zdaj jih izčrpavajo padec cen surovin, zmanjšanje neposrednih tujih naložb in verjetni upad nakazil državljanov, ki so na začasnem delu v tujini.

Prav zato je še pomembnejše, da države darovalke kljub slabim gospodarskim razmeram spoštujejo sprejete zaveze.

Države EU so se leta 2005 namreč zavezale, da bodo razvojno pomoč do leta 2010 povečale na 0,56 % bruto prihodka EU. To pomeni, da bi morale prispevati približno 69 milijard EUR. Vendar je vse večja bojazen, da nekatere države tega ne bodo zmogle zaradi manjšega davčnega priliva in naraščajočega proračunskega primanjkljaja.

Tudi voditelji 20 najrazvitejših držav so na nedavnem vrhu English potrdili zavezo o povečanju pomoči v skladu z razvojnimi cilji Englishespañolfrançais, ki so jih članice OZN sprejele leta 2001.

EU bo pospešila izplačilo 4 milijard EUR letošnje razvojne pomoči. Od tega bo najmanj 500 milijonov EUR namenila državam z nizkim prihodkom, eno milijardo pa državam, ki so jih prizadele visoke cene hrane.

Evropska komisija si prizadeva kar najučinkoviteje izrabiti razvojne sklade, zato se zavzema za pomoč, ki bo namenska in prilagojena in bo privabila zasebne vlagatelje. Glede na krizo bi bilo treba tudi pospešiti izplačilo pomoči in prerazporediti sredstva.

K večji učinkovitosti razvojne pomoči bi pripomoglo tudi tesnejše sodelovanje držav članic in Evropske komisije. Komisija trenutno upravlja okoli 20 % pomoči EU, preostanek nakažejo države članice neposredno.

Več o razvojni pomoči EU Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave