Cale de navigare

Ţările în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin - 07/04/2009

African folosind drapelul UE drept pelerină © CE

Criza financiară afectează grav ţările cu venituri reduse.

În ciuda crizei economice, UE a mărit anul trecut suma alocată ajutoarelor pentru dezvoltare cu 8%.

În total, statele membre au oferit celor mai sărace ţări ale lumii 49 de miliarde de euro (aproximativ 0,4% din veniturile lor brute). Banii au fost folosiţi în cadrul unor proiecte vizând construcţia de şcoli, spitale, şosele etc.

Comisia a salutat suplimentarea fondurilor şi a atras atenţia statelor membre să nu încetinească acest ritm din cauza crizei economice.

„Recesiunea nu trebuie, nu poate şi nu va fi folosită drept scuză pentru a nu ne respecta promisiunea de a majora fondurile de asistenţă”, a spus preşedintele Barroso.

Ţările în curs de dezvoltare au suferit deja de pe urma creşterii, în ultimii doi ani, a preţurilor la alimente şi combustibili. Acum, sunt afectate de scăderea preţurilor la bunurile de larg consum şi a investiţiilor străine directe, precum şi de probabilitatea unei diminuări dramatice a sumelor trimise de cetăţenii care lucrează în străinătate.

În acest context este cu atât mai important ca ţările donatoare să-şi onoreze promisiunile, în ciuda presiunii cu care se confruntă propriile lor economii.

În 2005, ţările din UE se angajau ca, până în 2010, să majoreze fondurile de asistenţă până la 0,56% din venitul lor brut. Pentru a atinge acest obiectiv, acestea ar urma să contribuie cu aproape 69 de miliarde de euro. Există însă preocuparea că, având în vedere scăderea drastică a veniturilor din impozite şi creşterea deficitelor bugetare, statele membre nu vor fi dispuse să urmeze aceste planuri.

În cadrul summitului English desfăşurat de curând, liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii şi-au reafirmat angajamentul de a spori ajutoarele acordate, conform obiectivelor de dezvoltare Englishespañolfrançais adoptate de statele membre ale ONU în 2001.

UE va accelera livrarea celor 4 miliarde de euro prevăzute pentru asistenţă în bugetul anului curent. Fondurile includ suma de 500 de milioane de euro destinată sectorului asistenţei sociale din ţările afectate de scăderea veniturilor, precum şi cea de 1 miliard de euro, alocată statelor care se confruntă cu creşterea preţurilor la alimente.

Pentru o utilizare optimă a fondurilor de dezvoltare, Comisia recomandă ca acestea să fie structurate în aşa fel încât să atragă investiţiile private. Mai mult decât atât, ele trebuie acordate cât mai rapid şi trebuie reorientate ţinând cont de criza economică.

O cooperare mai strânsă între statele membre şi Comisie ar putea îmbunătăţi eficienţa asistenţei pentru dezvoltare. În prezent, Comisia Europeană gestionează aproape 20% din ajutoarele alocate de UE, în timp ce restul banilor se acordă direct de către statele membre.

Informaţii suplimentare despre ajutoarele UE pentru dezvoltare Englishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile