Kruimelpad

Ontwikkelingslanden in nood - 07/04/2009

Afrikaanse man gebruikt EU-vlag om zich warm te houden © EG

De financiële crisis heeft ernstige gevolgen voor arme landen.

De EU heeft vorig jaar 8% meer aan ontwikkelinghulp besteed en dat ondanks het begin van de economische crisis.

De armste landen van de wereld kregen voor 49 miljard euro steun, wat neerkomt op 0,4% van het bruto-inkomen van de EU. Dit geld ging naar de meest diverse projecten, van scholen en ziekenhuizen tot de aanleg van wegen.

De Commissie was opgetogen over de stijging en drong er bij de EU-landen op aan hun steun ondanks de crisis op peil te houden.

"De recessie mag, kan en zal niet als excuus worden gebruikt om terug te komen op onze beloften over de verhoging van de steun", zei voorzitter Barroso.

De ontwikkelingslanden zijn de voorbije twee jaar al verzwakt door de stijging van voedsel- en brandstofprijzen. Nu lijden ze onder de daling van de grondstoffenprijzen, het wegvallen van buitenlandse directe investeringen en de scherpe terugval van het geld dat emigranten naar huis sturen.

Dit alles maakt het des te belangrijker dat de donorlanden hun beloften blijven nakomen, ondanks de druk op hun eigen economieën.

In 2005 beloofden de EU-landen de hulp tegen 2010 tot 0,56% van het bruto nationaal inkomen te verhogen. Om dat doel te halen moeten ze samen ongeveer 69 miljard euro bijdragen. Maar gevreesd wordt dat dalende belastinginkomsten en groeiende begrotingstekorten ervoor zullen zorgen dat dit bedrag niet wordt gehaald.

De leiders van de twintig landen met de grootste economieën hebben op de recente top English nogmaals bevestigd de steun te verhogen overeenkomstig de VN-ontwikkelingsdoelstellingen uit 2001 Englishespañolfrançais .

De EU zal sneller overgaan tot de uitbetaling van de voor dit jaar geplande 4 miljard euro steun. Die omvat ten minste 500 miljoen euro aan sociale bijstand voor landen die met een inkomstendaling kampen en 1 miljard euro voor landen die onder hoge voedselprijzen lijden.

Om optimaal te profiteren van ontwikkelingshulp, dient deze volgens de Commissie ook particuliere investeringen aan te trekken. Vanwege de crisis moet de steun bovendien eerder worden uitgekeerd en moet opnieuw worden bekeken waarvoor die bestemd is.

Daarnaast kan ook nauwere samenwerking tussen EU-landen en de Commissie ontwikkelingshulp doeltreffender maken. De Commissie beheert momenteel ongeveer 20% van de EU-steun. De rest wordt rechtstreeks door de EU-landen verstrekt.

Meer over EU-ontwikkelingshulp Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links