Navigációs útvonal

Fejlődő országok szükségben - 07/04/2009

Az Európai Unió zászlajába burkolódzó afrikai férfi © EB

A pénzügyi válság komoly hatással van az alacsony jövedelmű országokra

Az EU tavaly – a gazdasági válság kirobbanása ellenére – 8%-kal többet költött fejlesztési segélyekre, mint korábban.

A tagállamok összesen 49 milliárd euró értékben nyújtottak támogatást a világ legszegényebb országainak; ez az Unió bruttó jövedelmének körülbelül 0,4%-át jelenti. Az összeg egy sor projekt finanszírozásához járult hozzá – például iskolák, kórházak és új utak építéséhez.

A Bizottság örömmel üdvözölte a fejlesztési segélyekre szánt források bővítését, és arra szólította fel a tagállamokat, hogy a gazdasági visszaesés ellenére ne faragják le ezeket a kiadásokat.

„A recesszióra hivatkozva nem szabad, nem lehet megszegni a segélyek növelésére tett ígéreteinket – és ez nem is fog megtörténni” – jelentette ki Barroso bizottsági elnök.

Az elmúlt két évben az élelmiszer- és üzemanyagárak drágulása sokat rontott a fejlődő országok helyzetén, napjainkban pedig a nyersanyagárak zuhanása, a közvetlen külföldi befektetések elapadása és a migráns munkavállalók által hazaküldött pénzösszegek jelentős csökkenése gyengíti őket.

Mindezek miatt még fontosabb, hogy az adományozó országok a saját gazdaságukra nehezedő nyomás ellenére is betartsák kötelezettségvállalásaikat.

Az uniós országok 2005-ben elhatározták, hogy a segélyek összegét 2010-re a bruttó jövedelem 0,56%-ra emelik , ami körülbelül 69 milliárd eurónak felel meg. Félő azonban, hogy néhány ország az adóbevételek csökkenése és a növekvő költségvetési hiány miatt nem fogja teljesíteni ezt a célkitűzést.

A világ 20 legnagyobb gazdaságával rendelkező ország vezetői nemrégiben megtartott csúcstalálkozójukon English ismételten kötelezettséget vállaltak arra, hogy az ENSZ tagállamai által 2001-ben elfogadott fejlesztési célokkal Englishespañolfrançais összhangban növelni fogják a segélyeket.

Az EU fel fogja gyorsítani a segélyezésre idén előirányzott 4 milliárd euró kifizetését. Ez az összeg tartalmazza a bevételcsökkenés által meggyengített országoknak szánt jóléti támogatást (minimum 500 millió euró), illetve a magas élelmiszerárak ellensúlyozására szánt támogatást (1 milliárd euró).

A Bizottság szerint a fejlesztési alapok maximális kihasználása érdekében a segélyeket az adott országok igényeihez kell igazítani, úgy, hogy azok odavonzzák a magánbefektetőket. A válságra való tekintettel a segélyek odaítélését újra kell gondolni, a kifizetéseket pedig fel kell gyorsítani.

A tagállamok és a Bizottság szorosabb együttműködése ugyancsak növelhetné a fejlesztési segélyek hatékonyságát. A Bizottság jelenleg az uniós segélyek mintegy 20%-át kezeli, a maradék 80%-ot közvetlenül a tagállamok folyósítják.

További információk az EU fejlesztési segélyéről Englishfrançais.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek