Navigointipolku

Kehitysmaat kipeästi avun tarpeessa - 07/04/2009

Afrikkalaismies, joka on verhonnut itsensä Euroopan lippuun © EC

Finanssikriisi on ajanut maailman köyhimpien maiden taloudet vakaviin vaikeuksiin.

EU:n kehitysapu kasvoi viime vuonna 8 prosenttia, vaikka finanssikriisin vaikutukset alkoivatkin tuntua jo alkusyksystä.

EU-maat antoivat maailman köyhimmille maille apua yhteensä 49 miljardia euroa, joka on noin 0,4 prosenttia koko EU:n bruttokansantulosta. Kehitysapua käytetään monenlaisiin hankkeisiin, kuten koulujen, sairaaloiden ja uusien teiden rakentamiseen.

Avun kasvuun tyytyväinen EU-komissio muistuttaa jäsenmaita nyt siitä, ettei niiden pitäisi tinkiä kehitysavusta talouslaman vuoksi.

Komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan talouslama ei saa olla veruke sille, että EU-maat jättäisivät täyttämättä lupauksensa kehitysavun lisäämisestä.

Kehitysmaiden taloutta ovat viime vuosina heikentäneet myös ruoan ja polttoaineen hinnannousu. Nyt ne kärsivät raaka-aineiden hintojen laskusta, ulkomaisten investointien hiipumisesta ja siirtotyöläisten rahalähetysten huomattavasta vähenemisestä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että tukea myöntävät maat pitävät kiinni sitoumuksistaan, vaikka niiden omaan talouteen kohdistuu paineita.

Vuonna 2005 EU-maat lupasivat lisätä kehitysavun määrää 0,56 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi niiden olisi myönnettävä kehitysapuun noin 69 miljardia euroa. Viime aikoina on kuitenkin noussut huoli siitä, että jotkin maat leikkaisivat kehitysapua verotulojen vähentymisen ja julkisen talouden alijäämän kasvun vuoksi.

Maailmantalouden 20 merkittävimmän maan johtajat vahvistivat hiljattaisessa huippukokouksessaan English sitoumuksensa lisätä kehitysavun määrää YK:n jäsenmaiden vuonna 2001 hyväksymien kehitystavoitteiden Englishespañolfrançais mukaisesti.

EU itse aikoo nopeuttaa kehitysapuun tälle vuodelle varatun 4 miljardin euron maksamista. Apuun sisältyy 500 miljoonaa euroa tulojen vähenemisestä kärsiville kehitysmaille ja miljardi euroa maille, joihin ruoan hinnannousu on iskenyt kovimmin.

Komissio haluaa, että kehitysapuvarat käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Apua on mukautettava paikallisiin tarpeisiin ja sen on houkuteltava myös yksityisiä sijoittajia. Talouskriisin vuoksi myös avun myöntämisaikataulua on nopeutettava ja sen kohteita tarkennettava.

Komission ja EU-maiden tiiviimpi yhteistyö on myös yksi keino tehostaa kehitysapua. Nykyisin komissio hallinnoi noin 20:tä prosenttia EU:n myöntämästä avusta. Suurin osa kehitysavusta onkin yksittäisten EU-maiden suoraan antamaa apua.

Lisätietoa EU:n kehitysavusta Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä