Навигационна пътека

Развиващите се страни отчаяно се нуждаят от помощ - 07/04/2009

Африканец, използващ знамето на ЕС като наметало © EC

Финансовата криза се отразява тежко на бедните страни.

През миналата година ЕС е увеличил помощите си за развитие с 8 % въпреки началото на икономическата криза.

Като цяло страните от Съюза са предоставили помощи в размер на 49 млрд. евро - около 0,4 % от брутния вътрешен продукт на ЕС - на най-бедните страни в света. Парите са за различни проекти - от училища и болници до нови пътища.

Комисията приветства увеличаването на помощта, като призова страните членки да не намаляват тези разходи в периода на криза.

„Рецесията не бива, не може и няма да бъде използвана като извинение за неизпълнение на обещанията ни да продължим да увеличаваме помощите“, заяви председателят Барозу.

Икономиките на развиващите се страни вече отслабнаха в резултат от поскъпването на храните и горивата през последните две години. Сега те страдат от спадащите цени на суровините, намаляващите преки чуждестранни инвестиции и вероятността от значителен спад в средствата, изпращани от работници мигранти.

Ето защо е толкова важно страните донори да изпълнят ангажиментите си въпреки натиска върху техните икономики.

През 2005 г. страните от ЕС обещаха да увеличат помощта до 0,56 % от БВП до 2010 г. За да постигнат тази цел, те ще трябва да дадат около 69 млрд. евро. Има опасения, че някои страни може да не успеят да го направят поради намаляващите данъчни приходи и растящите бюджетни дефицити.

На своята скорошна среща на върха English лидерите на 20 от водещите световни икономики потвърдиха ангажимента си за увеличаване на помощта в съответствие с целите за развитие Englishespañolfrançais, приети от страните членки на ООН през 2001 г.

ЕС ще ускори предоставянето на определените за помощи през тази година 4 млрд. евро. В сумата са включени най-малко 500 млн. евро помощи за страните, засегнати от спадащите приходи, и 1 млрд. евро за пострадалите от поскъпването на храните страни.

За извличане на максимална полза от средствата за развитие Комисията препоръчва адаптиране на помощите с цел привличане на частни инвестиции. Помощта трябва също така да бъде ускорена и пренасочена с оглед на кризата.

По-тясното сътрудничество между страните членки и Комисията също би направило помощта за развитие по-ефективна. В момента Комисията управлява около 20 % от помощта на ЕС. Останалото се дава директно от страните членки.

Повече за помощта за развитие на ЕС Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки