Sökväg

Obama och Barroso vid presskonferensen © EC

Nordkoreas raketuppskjutning blev ett hett samtalsämne på toppmötet mellan EU och USA.

Vid toppmötet i Prag mellan EU och USA fördömde EU:s stats- och regeringschefer och USA:s president i hårda ordalag Nordkoreas raketuppskjutning. På dagordningen češtinaEnglishfrançais stod dessutom ekonomin, klimatförändringarna och energi- och handelsfrågor.

Ledarna diskuterade även Iraks kärnenergiprogram, fred i Mellanöstern och hjälp till Afghanistan och Pakistan.

Nordkorea sköt upp sin raket bara några timmar före toppmötet den 5 april.

EU och USA gjorde ett gemensamt uttalande češtinaEnglishfrançais om Nordkoreas program för ballistiska robotar som man sa ”syftar till att förse landet med förmåga att hota länder både nära och långt borta med massförstörelsevapen”.

I klimatfrågan English framhöll EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso den växande samsynen mellan EU och USA och sa också att båda parter ska samarbeta mer.

Barack Obama menade att USA är redo att leda det internationella arbetet med att minska kärnvapenarsenalerna. Båda parter bekräftade dessutom att de vill avsluta de strandade överläggningarna om världshandeln.

Prag var sista stoppet på Barack Obamas första Europaresa som president. Dessförinnan hade han besökt London och G20-mötet om den ekonomiska krisen och Strasbourg för att fira Natos 60-årsjubileum.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar