Navigacijska pot

Ameriški predsednik Barack Obama in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso na novinarski konferenci © EC

Na vrhu EU-ZDA ostro obsodili izstrelitev severnokorejske rakete.

Voditelji Evropske unije in ameriški predsednik Barack Obama so v Pragi ostro obsodili severnokorejsko izstrelitev rakete in spregovorili češtinaEnglishfrançais o reševanju svetovne gospodarske krize, podnebnih spremembah, oskrbi z energijo in trgovini.

Razpravljali so tudi o iranskem jedrskem programu, mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu ter o pomoči Afganistanu in Pakistanu.

Severna Koreja je raketo izstrelila samo nekaj ur pred začetkom vrha, ki je potekal 5.aprila in je bil zadnja postaja na prvi evropski turneji ameriškega predsednika.

Evropski svet in Združene države so v skupni izjavi češtinaEnglishfrançais obsodili severnokorejski program balističnih raket in jih označili „za orožje za množično uničevanje, s katerim Severna Koreja ogroža varnost v regiji in svetu“.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v zvezi z bojem proti podnebnim spremembam English dejal, da sta si stališči Evrope in Združenih držav čedalje bolj podobni; obe strani sta se tudi zavzeli za tesnejše sodelovanje.

Ameriški predsednik Obama je izrazil pripravljenost, da se ZDA postavijo na čelo mednarodnih prizadevanj za zmanjšanje zalog jedrskega orožja. Obe strani sta se tudi strinjali, da je treba zaključiti nedokončana trgovinska pogajanja iz Dohe.

Predsednik Obama se je pred tem udeležil vrha skupine držav G20 o rešitvi svetovne gospodarske krize in vrha Nata v Strasbourgu ob 60. obletnici ustanovitve te vojaške zveze.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave