Kruimelpad

Obama en Barroso op de persconferentie © EC

Lancering Noord-Koreaanse raket scherp veroordeeld op top EU-VS.

De EU-leiders, die in Praag de Amerikaanse president Obama ontmoetten, hebben in krachtige bewoordingen de lancering van een raket door Noord-Korea veroordeeld. Voorts hebben zij besprekingen češtinaEnglishfrançais gevoerd over de economie, klimaatverandering, energie en handel.

Zij hadden het ook over het kernprogramma van Iran, vrede in het Midden-Oosten en hulp voor Afghanistan en Pakistan.

De Noord-Koreaanse raket werd op 5 april gelanceerd, amper enkele uren voor het begin van de top, die het laatste onderdeel vormde van Obama's eerste bezoek aan Europa als president.

De Europese Raad en de VS hebben in een gezamenlijke verklaring češtinaEnglishfrançais gezegd dat Noord-Korea het met zijn programma voor ballistische raketten mogelijk wil maken nabije en andere landen te bedreigen met massavernietigingswapens.

Wat de strijd tegen klimaatverandering English betreft, heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie gezegd dat Europa en de VS naar elkaar toe groeien en dat beide zijden meer willen samenwerken.

President Obama maakte bekend dat de VS bereid is een internationaal initiatief te nemen om de kernwapenarsenalen te verminderen. Beide kanten hebben bevestigd dat zij de al te lang onderbroken gesprekken over de wereldhandel tot een goed einde willen brengen.

Eerder was Obama al op de G20-top over de crisis van de wereldeconomie in Londen en op de Navo-top naar aanleiding van de 60e verjaardag van het militair bondgenootschap in Straatsburg geweest.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links