Navigációs útvonal

Új fejezet nyílik az EU és az USA kapcsolatainak történetében - 06/04/2009

Barack Obama és José Manuel Barroso sajtótájékoztatója © EC

Az EU–USA csúcstalálkozó résztvevői kemény szavakkal bírálták Észak-Koreát, amiért az ország rakétaindítást hajtott végre.

Az amerikai elnökkel, Barack Obamával megrendezett csúcstalálkozójukon češtinaEnglishfrançais az Európai Unió vezetői élesen elítélték, hogy Észak-Korea vasárnap nagy hatótávolságú rakétát lőtt fel. Április 5-i értekezletükön, melynek Prága adott otthont, az európai és az amerikai politikusok a gazdaságról, az éghajlat-változásról, az energiaügyről és a kereskedelemről is véleményt cseréltek.

Napirendre került ezenfelül az iráni atomprogram, a közel-keleti béke, valamint az Afganisztánnak és Pakisztánnak nyújtott segítség kérdése is.

Az észak-koreai rakétaindítás mindössze órákkal előzte meg a csúcstalálkozót, mely az új amerikai elnök első európai körútjának utolsó állomása volt.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közös nyilatkozatot češtinaEnglishfrançais adott ki, melyben a felek leszögezik: a phenjani ballisztikus rakétafejlesztési program „célja, hogy Észak-Koreát képessé tegye arra, hogy tömegpusztító fegyvereivel fenyegetést jelentsen a közel és a távol fekvő országokra”.

Az éghajlatváltozás English elleni küzdelemmel kapcsolatban Barroso elnök rámutatott arra, hogy Európa és az Egyesült Államok álláspontja egyre inkább közeledik egymáshoz, és a jövőben a két fél az együttműködés elmélyítésére törekszik majd.

Barack Obama kijelentette: az Amerikai Egyesült Államok kész a nukleáris fegyverzetcsökkentésre irányuló nemzetközi erőfeszítések élére állni. A résztvevők mindkét oldalon megerősítették: elkötelezettek a tekintetben, hogy újraindítják a már jó ideje zátonyra futott világkereskedelmi tárgyalásokat.

A prágai találkozót megelőzően az amerikai elnök részt vett a G20-ak világgazdasági válság kapcsán összehívott londoni csúcsértekezletén, valamint a strasbourgi NATO-csúcson, melyet a katonai szövetség megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek