Διαδρομή πλοήγησης

Οι πρόεδροι Ομπάμα και Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου © EC

Σκληρή γλώσσα στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα στην Πράγα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και αντάλλαξαν απόψεις češtinaEnglishfrançais για την οικονομία, την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και το εμπόριο.

Συζήτησαν επίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την αποστολή βοήθειας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από τη σύνοδο της 5ης Απριλίου, τελευταίο σταθμό του πρώτου ταξιδιού του Ομπάμα στην Ευρώπη, ως προέδρου των ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση češtinaEnglishfrançais στην οποία επισημαίνεται ότι "το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας σκοπό έχει να την καταστήσει ικανή να απειλεί γειτονικές και μη χώρες με όπλα μαζικής καταστροφής".

Όσον αφορά τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής English ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι παρατηρείται ολοένα μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και ότι θα υπάρξει στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ηγηθούν των διεθνών προσπαθειών για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο που παραμένουν στάσιμες από καιρό.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μεταβεί στο Λονδίνο για τη διάσκεψη κορυφής του G20 με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και στο Στρασβούργο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ επ' ευκαιρία της 60ής επετείου της στρατιωτικής συμμαχίας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι