Навигационна пътека

Обама и Барозу на пресконференция  © EC

Изстрелването на ракета от Северна Корея предизвика сериозни дискусии на срещата на върха ЕС-САЩ

На среща в Прага лидерите на ЕС и американският президент Обама осъдиха остро изстрелването на ракета от Северна Корея и обмениха възгледи češtinaEnglishfrançais за икономиката, изменението на климата, енергетиката и търговията.

Те също така обсъдиха ядрената програма на Иран, мира в Близкия изток и подпомагането на Афганистан и Пакистан.

На 5 април Северна Корея изстреля ракета само часове преди срещата на върха, последната проява от първата европейска обиколка на Обама в качеството му на президент на САЩ.

Европейският съвет и САЩ публикуваха съвместно становище češtinaEnglishfrançais, в което се казва, че програмата на Северна Корея за балистични ракети „има за цел да позволи на страната да заплашва близки и далечни държави с оръжия за масово унищожение“.

Относно борбата с изменението на климата English председателят на ЕК Барозу каза, че разбирателството между Европа и Съединените щати нараства и че двете страни ще си сътрудничат повече.

Президентът Обама каза, че САЩ са готови да поемат водеща роля в международната борба за намаляване на ядрения арсенал. И двете страни потвърдиха отново своя ангажимент за приключване на дълго протаканите преговори за световната търговия.

По рано Обама присъства на среща на върха на Г-20 в Лондон, посветена на световна икономическа криза, и на среща на върха на НАТО по случай 60-годишнината на военния алианс в Страсбург.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки