Sökväg

Nytt grepp ska sälja miljöprojekt - 12/03/2009

En man och en kvinna för anteckningar om skogsvård i Tanzania © EC

Miljöprojekt i utvecklingsländerna bjuds ut på ”auktionskonferens” i Bryssel.

En välkänd miljögrupp ansökte förra året om EU-stöd på 525 584 euro för att rädda det afrikanska grenadilleträdet och bekämpa fattigdomen i de samhällen i sydöstra Tanzania som är beroende av trädet för sin försörjning.

Grendilla är ett av världens mest dyrbara träslag. Det uppskattas för sina ljudbärande egenskaper och används därför till att tillverka träblåsinstrument som oboe, klarinett och säckpipa. Trädet var en gång vanligt i Afrika men hotas nu på grund av alltför stor avverkning.

EuropeAid, EU:s biståndskontor, granskade ansökningen noggrant och bedömde att projektet borde finansieras. Tyvärr fick projektet inga pengar eftersom EU:s budget inte räckte.

Men historien slutar inte där.

Grenadilleprojektet är ett av 86 projekt runtom i världen som bjuds ut på EU:s första miljöauktion Englishfrançais i Bryssel den 13 mars. Projektens budgetar uppgår till mellan 400 000 och tre miljoner euro och gäller allt från kampen mot ökenspridning, klimatförändring och skogsskövling till förbättrad biologisk mångfald och hållbar utveckling. EU-kommissionen anser att alla förtjänar att få stöd men har inte tillräckligt med pengar själv.

Evenemanget är inte en riktig auktion utan ett tillfälle för potentiella givare – regeringar, stiftelser och företag – att få träffa projektorganisationerna och de EU-experter som granskat projektansökningarna. Cirka 400 deltagare har anmält sig till konferensen. Projekten och givarna kommer själva överens om villkoren för finansieringen med EU-kommissionen i rollen som ”äktenskapsmäklare”.

Projekten syftar till att ge lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar en större roll i förvaltningen av skogar och andra naturtillgångar. Förutom grenadilleprojektet i Tanzania EnglishPDF finns projekt för att rädda tropisk skog i Peru, starta småskaliga projekt för förnybar energi på landsbygden i Tadzjikistan, övervaka och bevara fiskgjusepopulationer i Nordafrika och återplantera mangroveskog i Nigeria.

Förra året fick EU-kommissionen 200 ansökningar som svar på en ansökningsomgång för miljöprojekt. EU hade möjlighet att finansiera 46 projekt som fick sammanlagt 64,5 miljoner euro i stöd.

 

EU:s miljöarbete i utvecklingsländerna Englishfrançais 

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar