Navigacijska pot

Moški in ženska si zapisujeta podatke na terenu v Tanzaniji © EC

Okoljski projekti na dražbi v Bruslju.

Lani je skupina za zaščito okolja prosila Evropsko unijo za pomoč v višini 525 584 EUR, da bi rešili tropsko drevo ebenovec in tako zmanjšali revščino prebivalcev na območju jugovzhodne Tanzanije, ki potrebujejo les tega drevesa za svoje preživetje.

Ebenovina je ena od najdražjih vrst lesa na svetu. Les tega grmičastega drevesa se zaradi svojih odličnih zvočnih lastnosti uporablja za izdelavo pihalnih instrumentov, kot so oboe, klarineti in dude. Nekoč je rastel povsod v Afriki, danes pa mu grozi izumrtje zaradi pretirane sečnje.

Urad za sodelovanje EuropeAID, ki je pristojen za zunanjo pomoč, je proučil predlog in sklenil, da si skupina zasluži pomoč. Zaradi omejenih sredstev EU pa skupina tega denarja ni dobila.

Vendar se zgodba nadaljuje.

Projekt rešitve ebenovca je samo eden od 86 projektov iz vsega sveta na prvi okoljski dražbi EU Englishfrançais 13. marca v Bruslju. Projekti, katerih proračun znaša med 400 tisoč in 3 milijoni EUR, pokrivajo različna področja: od boja proti širjenju puščav in krčenju gozdov do izboljšanja biotske raznovrstnosti in trajnostnega razvoja. Komisija bi vsem namenila podporo, vendar sama za vse nima dovolj sredstev.

To ni prava dražba, ampak bolj priložnost za morebitne darovalce (vlade, fundacije in podjetja), da od organizatorjev in strokovnjakov EU, ki so projekte pregledali, dobijo več informacij. Na konferenci se bo približno 400 udeležencev neposredno dogovarjalo o sodelovanju pri projektih. Komisija pa bo v vlogi posrednika.

Cilj projektov je lokalnim in avtohtonim skupnostim dati večjo vlogo pri gospodarjenju z gozdovi in ostalimi naravnimi viri. Med projekti so poleg predloga za rešitev ebenovca v Tanzaniji EnglishPDF tudi obnova tropskega gozda v Peruju, manjši projekti za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov na podeželskem območju v Tadžikistanu, spremljanje in zaščita ribjega orla v Severni Afriki in ponovna pogozditev mangrov v Nigeriji.

Komisija je lani po objavi poziva za zbiranje predlogov prejela 200 prijav za financiranje okoljskih projektov. Izbrala je 46 projektov in jim dodelila sredstva v višini 64,5 milijona EUR.

 

Okoljski ukrepi EU v državah v razvoju Englishfrançais 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave