Kruimelpad

Milieubescherming: Wie biedt er meer? - 12/03/2009

Bosbeheerders aan het werk in Tanzania © EC

Op een conferentie in Brussel gaan milieuprojecten "onder de hamer".

Vorig jaar vroeg een bekende milieubeschermingsorganisatie de EU om steun. Zij had 525.584 euro nodig om een bedreigde boomsoort, de African blackwood, te redden en tegelijkertijd de armoede te bestrijden in het zuidoosten van Tanzania, waar die boom een belangrijke bron van inkomsten is.

African blackwood is een van de meest waardevolle houtsoorten ter wereld. Het hout van de struikachtige boom staat bekend om zijn goede klankeigenschappen en wordt dan ook gebruikt voor hobo's, klarinetten en doedelzakpijpen. Ooit groeide de boom in overvloed in Afrika, maar door de massale houtkap dreigt de soort nu te verdwijnen.

EuropeAid, het bureau van de EU voor buitenlandse hulp, onderzocht het voorstel grondig en kwam tot de conclusie dat subsidie op zijn plaats zou zijn. Die kon echter niet worden betaald, doordat er niet genoeg EU-geld beschikbaar was.

Maar dat is niet het einde van het verhaal.

Het African blackwood-plan is namelijk een van de 86 projecten van over de hele wereld die "te koop" worden aangeboden tijdens de eerste milieuveiling van de EU Englishfrançais in Brussel op 13 maart. De budgetten variëren van 400.000 tot 3 miljoen euro, en er zijn maatregelen tegen verwoestijning, klimaatverandering en ontbossing maar ook plannen voor meer biodiversiteit en duurzame ontwikkeling. De Commissie vindt dat alle projecten steun verdienen, maar ze heeft zelf niet de nodige middelen om ze te subsidiëren.

Het evenement is geen veiling in de traditionele zin, maar eerder een kans voor potentiële donoren — regeringen, stichtingen en bedrijven — om de projecten te leren kennen. En niet alleen de projecten, ook de mensen achter de plannen en de EU-experts die de projecten hebben geëvalueerd. Zo'n 400 mensen hebben zich ingeschreven voor de conferentie. De projecten en de donoren kunnen rechtstreeks afspraken maken, de Commissie speelt een bemiddelende rol.

De meeste projecten willen de plaatselijke oorspronkelijke bevolking een grotere rol geven in het beheer van de bossen en andere natuurlijke rijkdommen. Zo zijn er naast het voorstel voor de blackwood-bossen in Tanzania EnglishPDF, ook plannen voor het herstel van tropische regenwouden in Peru, kleinschalige projecten voor duurzame energie op het platteland van Tadzjikistan, projecten om visarendpopulaties in Noord-Afrika in kaart te brengen en te beschermen, en maatregelen voor de herbeplanting van mangroves in Nigeria.

Vorig jaar heeft de Commissie 200 reacties ontvangen op een oproep tot voorstellen voor milieuprojecten. De EU heeft daarvan 46 projecten kunnen subsidiëren voor een totaal bedrag van 64,5 miljoen euro.

 

Milieumaatregelen van de EU in ontwikkelingslanden Englishfrançais 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links