Navigációs útvonal

Projektbörzén találhatnak adományozóra fejlődő országokat célzó környezetvédelmi projektek - 12/03/2009

A tanzániai erdőkészletről feljegyzést készítő nő és férfi © EB

Környezetvédelmi projektek „árverése” Brüsszelben.

Egy ismert természetvédő csoport tavaly 525 584 euró támogatást kért az Uniótól, amelyet az afrikai grenadilfa megmentéséhez, illetve a délkelet-tanzániai közösségek körében tapasztalható szegénység leküzdéséhez használt volna fel – az itt élő lakosság megélhetését ugyanis kizárólag ez a fafajta biztosítja.

Az afrikai grenadilfa a világ legértékesebb faanyagainak egyike. A textúrája miatt kedvelt, bokorszerű növény fáját fafúvós hangszerek (oboák, klarinétok, dudák stb.) készítésére használják. Afrika egykor bővelkedett e fafajtában, ám a túlzott kitermelés miatt mára a grendadilfát a kihalás fenyegeti.

Az EU külső támogatásokért felelős hivatala, az EuropeAid a projekt alapos vizsgálata után úgy döntött, hogy a javaslat érdemes a támogatásra. Ennek ellenére azonban a kezdeményezés – a szűkös uniós források miatt – mégsem kapta meg a kért összeget.

A történetnek azonban itt nincs vége.

Az afrikai grenadilfa megmentésére irányuló kezdeményezés egyike annak a 86 projektek, amelyet március 13-án Brüsszelben, az EU első környezetvédelmi aukcióján Englishfrançais „árverésre” bocsátanak. A világ minden tájáról érkező projektek költségvetése 400 ezer és 3 millió euró között mozog, témájuk pedig rendkívül változatos, az elsivatagosodás, az éghajlatváltozás és az erdőirtás elleni küzdelemtől a biológiai sokféleség és a fenntartható fejlődés előmozdításáig terjed. A Bizottság véleménye szerint valamennyi projekt méltó lenne a finanszírozásra, ugyanakkor az ehhez szükséges fedezetet nem tudja biztosítani.

Az esemény nem a szó hagyományos értelmében vett árverés, hanem alkalom a potenciális adományozóknak (kormányoknak, alapítványoknak és vállalatoknak) arra, hogy a kezdeményezőktől és a kezdeményezéseket elbíráló uniós szakértőktől kapjanak tájékoztatást az egyes projektekről. A konferencián várhatóan mintegy 400 érdeklődő vesz majd részt. A projektek gazdái és az adományozók közvetlenül egymással tárgyalnak majd, a Bizottság pedig közvetítői szerepet fog játszani.

Ezek a projektek azt kívánják elérni, hogy a helyi és az őshonos lakosság nagyobb szerepet játsszon az erdőgazdálkodásban és az egyéb természeti erőforrások kezelésében. Az afrikai grenadilfa megmentésére irányuló javaslat EnglishPDF mellett az árverésen a legkülönfélébb törekvésekkel találkozhatunk: őserdő helyreállítása Peruban, kisméretű megújulóenergia-projektek Tádzsikisztán vidékein, kócsagok nyomon követése és védelme Észak-Afrikában, mangroveerdők újratelepítése Nigériában.

A környezetvédelmi projektek finanszírozására kiírt pályázati felhívásra az elmúlt évben 200 pályázat érkezett a Bizottsághoz. Az EU ezek közül 46 projektet tudott támogatni, összesen 64,5 millió euró értékben.

 

Az EU környezetvédelmi tevékenységei a fejlődő országokban Englishfrançais.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek