Διαδρομή πλοήγησης

Νέος τρόπος χρηματοδότησης περιβαλλοντικών έργων - 12/03/2009

Άνδρας και γυναίκα κρατούν σημειώσεις σε δάσος της Τανζανίας © EC

Δημοπρασία περιβαλλοντικών σχεδίων σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

Πέρυσι, μια πολύ γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση ζήτησε από την Ένωση το ποσό των 524.584 ευρώ για τη διάσωση της αφρικανικής παλισάνδρης και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε κοινότητες της νοτιοανατολικής Τανζανίας, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το εμπόριο αυτής της ξυλείας.

Η αφρικανική παλισάνδρη είναι ένα από τα πολυτιμότερα είδη ξυλείας στον κόσμο. Φημισμένο για τις τονικές του ιδιότητες, το ξύλο αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκευή μουσικών οργάνων όπως το όμποε και το κλαρίνο. Παλαιότερα ήταν πολύ συνηθισμένο στην Αφρική αλλά τώρα απειλείται με εξαφάνιση.

Η EuropeAid, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για την εξωτερική βοήθεια, εξέτασε λεπτομερώς την πρόταση και αποφάσισε ότι θα άξιζε να χρηματοδοτηθεί. Τελικά, όμως,τα χρήματα δεν δόθηκαν λόγω των περιορισμένων κονδυλίων που είχε στη διάθεσή της η ΕΕ.

Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Η πρόταση διάσωσης της αφρικανικής παλισάνδρης ήταν ένα από τα 86 σχέδια σε όλο τον πλανήτη και βγήκαν «προς πώληση» κατά την πρώτη περιβαλλοντική δημοπρασία της ΕΕ Englishfrançais στις Βρυξέλλες στις 13 Μαρτίου. Τα σχέδια αυτά, με προϋπολογισμό από 400.000 μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ, στοχεύουν στην αντιμετώπιση πάμπολλων προβλημάτων, από την ερημοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την αποδάσωση, μέχρι τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι όλα αξίζει να χρηματοδοτηθούν αλλά η ίδια δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια.

Η εκδήλωση, για την οποία δηλώθηκαν περίπου 400 συμμετοχές, δεν είναι δημοπρασία με την κλασική έννοια, αλλά μάλλον μια ευκαιρία για πιθανούς χορηγούς, που μπορεί να είναι κυβερνήσεις, ιδρύματα ή εταιρείες, να ενημερωθούν για τα σχέδια αυτά από τους διοργανωτές και τους ειδικούς της ΕΕ οι οποίοι τα έχουν ελέγξει. Οι συμφωνίες θα υπογράφονται απευθείας μεταξύ των φορέων που εκπόνησαν το σχέδιο και των χορηγών, ενώ η Επιτροπή θα παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Στόχος των σχεδίων αυτών είναι να αναλάβουν οι τοπικές κοινότητες μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των δασών και άλλων φυσικών πόρων. Παράλληλα με την πρόταση διάσωσης της παλισάνδρης στην Τανζανία EnglishPDF, παρουσιάστηκαν σχέδια για την αναδάσωση τροπικών δασών στο Περού, την κατασκευή ενεργειακών έργων μικρής κλίμακας στην ύπαιθρο του Τατζικιστάν, την παρακολούθηση και προστασία του ψαραετού στη Βόρειο Αφρική και την αποκατάσταση μανγκρόβιων δασών στη Νιγηρία.

Τη χρονιά που μας πέρασε η Επιτροπή έλαβε 200 αιτήσεις σε απάντηση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων. Η ίδια η Ένωση μπόρεσε να χρηματοδοτήσει 46 σχέδια αξίας 64,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η περιβαλλοντική δράση της ΕΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες Englishfrançais 

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι