Sti

Hvem byder højest på et bedre miljø? - 12/03/2009

Kvinde og mand, der tager noter om skovressourcer i Tanzania © EC

Miljøprojekter i udviklingslande "på auktion" i Bruxelles.

Sidste år ansøgte en velkendt miljøorganisation EU om et tilskud på 525 584 euro til at redde det afrikanske mpingotræ. Organisationen vil også bekæmpe fattigdommen i en række samfund i det sydøstlige Tanzania, hvor denne træsort er en vigtig del af eksistensgrundlaget.

Afrikansk mpingo, der også går under navnet afrikansk ibenholt, er en af verdens dyreste træsorter. Den er højt værdsat for sine tonale kvaliteter og bruges derfor til at lave blæseinstrumenter som oboer, klarinetter og sækkepiber. Træet var engang vidt udbredt i Afrika, men er nu truet af overfældning.

EuropeAid, som er EU's eksterne bistandskontor, gennemgik ansøgningen nøje og besluttede, at projektet var værd at støtte. På grund af begrænsede EU-midler blev pengene dog aldrig udbetalt, da det kom til stykket.

Men her slutter historien ikke.

Det afrikanske mpingoprojekt var et af 86 projekter fra hele verden, der var "til salg" på EU's første miljøauktion Englishfrançais i Bruxelles den 13. marts. Projekterne kostede mellem 400 000 og 3 millioner euro (ca. 3 til 22 millioner kroner). De havde en række forskellige formål – lige fra bekæmpelse af ørkendannelse, klimaændringer og afskovning til styrkelse af biodiversitet og bæredygtig udvikling. Kommissionen mener, at de alle projekterne fortjener støtte, men har ikke selv de nødvendige midler.

Arrangementet er ikke en auktion i traditionel forstand, men snarere en lejlighed for potentielle donorer – myndigheder, fonde og virksomheder – til at høre mere om projekterne fra dem, der står bag, og de EU-eksperter, der har vurderet dem. Der var ca. 400 tilmeldte til konferencen. Initiativtagere til projekter kan selv indgå direkte aftaler med donorerne – eventuelt med Kommissionen som mellemmand.

Projekterne skal give lokale og indfødte befolkningsgrupper større medindflydelse i forvaltningen af skove og andre naturressourcer. Ud overTanzanias mpingotræ EnglishPDF handler projekterne om at genskabe tropisk skov i Peru, iværksætte miniprojekter for vedvarende energi i landdistrikter i Tadsjikistan, overvåge og bevare bestanden af fiskeørne i det nordlige Afrika og genplante mangroveskov i Nigeria.

Sidste år fik Kommissionen 200 ansøgninger efter en indkaldelse af forslag til miljøprojekter. EU kunne støtte 46 projekter med i alt 64,5 millioner euro.

 

EU's miljøindsats i udviklingslande Englishfrançais.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links