Navigacijska pot

Evropska unija, vodilna pri humanitarni pomoči - 11/11/2008

Delavka urada za humanitarno pomoč zbira podatke pri iraškem beguncu v taborišču v Siriji. © ES

Čeprav Evropska unija pomaga ljudem v stiski po vsem svetu, mediji in splošna javnost njenega delovanja ne poznajo.

„Bil je večer in spopadi so divjali z vso silovitostjo. Oboroženi moški nam je rekel, da moramo oditi.“ Afganistanska deklica Shamiana in njena družina so morali pobegniti iz svoje vasi Qarabagh, ki leži približno 30 km od Kabula. Do begunskega taborišča v Pakistanu so hodili več dni.

Osebje, ki ga ja na krizno žarišče poslal urad za humanitarno pomoč (ECHO Englishfrançais ) Evropske komisije, je na hitro ocenilo potrebe po najnujnejši pomoči za množico beguncev, da bi lahko kar najbolje razporedilo razpoložljiva sredstva. Ljudem je bilo treba zagotoviti zlasti streho nad glavo, hrano, zdravstveno oskrbo, pitno vodo in psihološko podporo, poskrbeti pa je bilo tudi treba, da družine ostanejo skupaj.

Hiter odziv je za urad vodilno načelo, zato je 250 000 razseljenim osebam v Demokratični republiki Kongo, kjer divjajo spopadi, pred kratkim namenil 4 milijone EUR pomoči.

Letos je Evropska unija za humanitarno pomoč namenila več kot 700 milijonov EUR Englishfrançais . Čeprav je to največ na svetu, mnogi tega ne vedo. Urad se ne želi vmešavati v notranje zadeve držav, zato svojih dejavnosti ne izvaja neposredno, ampak finančno podpira ukrepe na terenu prek mreže partnerskih organizacij Englishfrançais , kar je tudi bolj učinkovito.

Po štirih letih so se Shamiana in njena družina lahko vrnili v svojo vas. Njihova hiša je bila porušena in bližnja polja posejana z minami, vendar jim je Evropska unija poslala pomoč v hrani in financirala odstranjevanje min. Poleg tega jim je dala tudi denar za obnovo hiše.

V današnjih razmerah v svetu je humanitarna pomoč vedno bolj odvisna od zaščite vojaških sil, zato humanitarnih delavcev ne vidijo vedno kot nepristranskih posrednikov in jih vojskujoče se strani čedalje pogosteje napadajo.

Isabelle D’Haudt, ki dela v kabulskem uradu, se kljub temu ne vdaja malodušju: „Zaradi takšnih razmer je naše delo še toliko bolj pomembno. Pomagamo takoj in tam, kjer je položaj najbolj pereč. Ljudi ne smemo pustiti na cedilu.“

Evropska unija vsako leto pomaga 18 milijonom ljudi, ki so žrtve spopadov, naravnih nesreč ali podnebnih sprememb.

Unija je prav tako vodilna na področju boja proti revščini v svetu. V tem okviru bo med 15. in 17. novembrom v Strasbourgu organizirala Evropske razvojne dneve Englishfrançais .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave