Cale de navigare

Uniunea Europeană, prezentă acolo unde este nevoie de ajutor - 11/11/2008

Un angajat al Oficiului pentru ajutor umanitar, culegând informaţii de la un refugiat irakian. © CE

Uniunea Europeană intervine peste tot în lume, pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate. Şi totuşi, acţiunile sale sunt prea puţin cunoscute de către populaţie şi mass-media.

„Se lăsase seara şi luptele erau în toi. Un bărbat înarmat ne-a spus că trebuie să plecăm.” Shamiana, o fetiţă afgană şi familia sa au trebuit să fugă din satul în care trăiau, aflat în districtul Qarabagh, la 30 de km de Kabul. Au mers pe jos câteva zile, până au ajuns la o tabără de refugiaţi din Pakistan.

Aici, personalul detaşat de Oficiul pentru ajutor umanitar (ECHO Englishfrançais ) al Comisiei Europene a evaluat rapid nevoile urgente ale refugiaţilor din ce în ce mai numeroşi, astfel încât să poată repartiza cât mai bine ajutoarele disponibile. Era necesar să li se asigure, în principal, corturi, hrană, îngrijiri medicale, apă potabilă, sprijin psihologic şi să fie ajutaţi să îşi reîntregească familiile.

Rapiditatea de reacţie constituie cuvintele de ordine ale ECHO, care a deblocat, de curând, 4 milioane de euro pentru a ajuta 250 000 de persoane strămutate din cauza luptelor care au loc în Republica Democratică Congo.

Anul acesta, Uniunea Europeană a alocat peste 700 de milioane de euro Englishfrançais pentru ajutorul umanitar. Dar, deşi acesta este cel mai substanţial sprijin acordat la nivel mondial, este departe de a fi şi cel mai vizibil. Pentru a asigura neutralitatea şi eficienţa, ECHO nu acţionează în mod direct, preferând să finanţeze iniţiative locale, prin intermediul unei reţele de organizaţii partenere Englishfrançais .

După patru ani, Shamiana şi familia sa s-au putut întoarce în satul natal. Casa le fusese distrusă, iar câmpurile din jur erau presărate cu mine, dar UE le-a furnizat ajutor alimentar şi a finanţat operaţiunile de deminare. De asemenea, le-a oferit mijloacele necesare pentru a-şi reconstrui casa.

Într-un context global în care ajutorul umanitar depinde din ce în ce mai mult de forţele armate, personalul umanitar nu este întotdeauna considerat ca fiind neutru, ajungând tot mai adesea în vizorul părţilor beligerante.

Isabelle D’Haudt, aflată în misiune la Kabul din partea ECHO, nu se lasă însă descurajată: „Această situaţie face ca acţiunile noastre să devină şi mai importante: avem un impact rapid, de scurtă durată, urmărind obiective precise. Nu ne putem permite să ne înşelăm.”

În fiecare an, Uniunea Europeană oferă ajutor pentru peste 18 milioane de persoane, victime ale conflictelor, ale catastrofelor naturale sau ale tulburărilor climatice.

De asemenea, UE se află în prima linie a luptei pentru combaterea sărăciei în lume. În acest context, organizează Zilele europene ale dezvoltării Englishfrançais , programate să se desfăşoare la Strasburg, în perioada 15-17 noiembrie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile