Kruimelpad

Een medewerker van het bureau voor humanitaire hulp in gesprek met een Iraakse vluchteling in een kamp in Syrië. © EC

Hoewel de Europese Unie overal ter wereld hulp verleent in crisissituaties, blijft dat optreden in de media en bij het grote publiek vrij onbekend.

"Het was nacht en er werd fel gevochten. Een gewapende man zei ons dat we moesten vertrekken." Shamiana, een jonge Afghaanse, moest samen met haar familie vluchten uit haar dorp Qarabagh op zo'n 30 km van Kaboel. Na dagen lopen bereikten ze een kamp in Pakistan.

De mensen van ECHO Englishfrançais , het Bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie, die naar het gebied waren gestuurd, hebben zo snel en eerlijk mogelijk voorzien in de eerste behoeften van alle vluchtelingen die toestroomden. Onderdak, eten, medische zorgen, drinkbaar water, psychologische hulp en gezinshereniging waren de eerste zorgen.

Snel ingrijpen, daar draait het om bij ECHO. Daarom is nu ook 4 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan de 250.000 mensen die zijn gevlucht voor de gevechten in de Democratische republiek Congo.

Dit jaar heeft de EU meer dan 700 miljoen euro Englishfrançais aan humanitaire hulp besteed. Hoewel dat het grootste bedrag aan hulp ter wereld is, is die hulp niet altijd even zichtbaar. Omwille van de neutraliteit en efficiëntie treedt ECHO liever niet zelf op, maar verleent het financiële steun aan initiatieven in het veld via een netwerk van partnerorganisaties Englishfrançais .

Na vier jaar konden Shamiana en haar familie terug naar hun dorp. Hun huis was verwoest en de velden eromheen waren bezaaid met mijnen, maar de EU zorgde voor voedselhulp en stak geld in ontmijningsoperaties. Bovendien gaf de EU de nodige middelen voor de wederopbouw van hun huis.

Nu hulpverleners steeds vaker een beroep moeten doen op militairen, worden ze soms niet meer beschouwd als neutraal en komen ze vaker onder vuur te liggen.

Isabelle D’Haudt, voor ECHO werkzaam in Kaboel, laat zich daardoor echter niet uit het veld slaan: "In zulke situaties is het extra duidelijk hoe belangrijk ons werk is. We werken doelgericht en moeten meteen resultaat boeken. Er is geen tijd voor twijfel."

Ieder jaar krijgen meer dan 18 miljoen slachtoffers van gewapende conflicten, natuurrampen of het veranderende klimaat, hulp van de EU.

De Europese Unie vecht ook in de voorste gelederen tegen armoede, overal ter wereld. Van 15 tot 17 november organiseert ze in Straatsburg de Europese Ontwikkelingsdagen Englishfrançais .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links