Navigációs útvonal

Az Európai Unió mindenhol segít, ahol szükség van rá - 11/11/2008

Humanitárius segélyszolgálat munkatársa iraki menekülttől gyűjt információkat. © EB

Bár az Európai Unió segélyszolgálata a világ minden táján jelen van, és a rászorulók segítségére siet, humanitárius tevékenysége nagyrészt rejtve marad a sajtó és a nyilvánosság előtt.

„Este volt, tombolt a harc. Egy fegyveres férfi azt mondta, mennünk kell.” Shamiana, egy afgán kislány és családja falujuk, a Kabultól 30 km-re fekvő Karabag elhagyására kényszerült. Több napig tartó menetelés után egy pakisztáni menekülttáborba érkeztek.

Az Európai Bizottság humanitárius segélyekkel foglalkozó szervezeti egységének (ECHO Englishfrançais ) megbízásából a helyszínre siető segélymunkások gyorsan felmérték a tömegesen áramló menekültek legsürgősebb szükségleteit, hogy ennek megfelelően szétoszthassák a rendelkezésre álló segélyeket. A legalapvetőbb feladatok közé tartozott, hogy fedelet biztosítsanak a menekültek feje fölé, élelemmel, ivóvízzel lássák el őket, orvosi és pszichológiai segítséget nyújtsanak számukra, és gondoskodjanak arról, hogy a szétszóródott családtagok megtalálják egymást.

Az ECHO döntő fontosságúnak tartja a gyors fellépést. A bizottsági segélyszolgálat a közelmúltban 4 millió eurót bocsátott rendelkezésre a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcok miatt otthonát hátrahagyó 250 ezer ember megsegítésére.

Az Európai Unió ebben az évben több mint 700 millió eurót Englishfrançais szentelt humanitárius célokra. Bár ez az összeg a világon a legjelentősebb segélynek számít, nem az EU a legismertebb a segélyszervezetek között. Az ECHO, a semlegességet és a hatékonyságot tartva szem előtt, nem közvetlenül lép fel, hanem inkább a helyszínen a partnerszervezeteinek Englishfrançais hálózata által megvalósított kezdeményezések finanszírozását biztosítja.

Négy évvel a menekülésük után Shamiana családjával visszatérhetett falujába. Házuk romokban hevert, a környező mezők aknákkal voltak tele. Az Európai Unió azonban továbbra is mellettük állt, élelmiszersegéllyel támogatta őket, vállalta az aknamentesítés finanszírozását, és anyagi segítséget adott házuk újraépítéséhez és vetőmagok vásárlásához.

A jelenlegi világpolitikai helyzetben a humanitárius segélyakciók egyre inkább katonai erők támogatására szorulnak, a segélymunkások pedig, akiket a hadviselő felek nem mindig tekintenek semleges résztvevőknek, egyre gyakrabban válnak támadások célpontjává.

Isabelle D'Haudt, az ECHO Kabulba kiküldött munkatársa azonban nem csügged: „Éppen e nehéz helyzet miatt tevékenységünk egyre fontosabbá válik. Gyorsan és célzottan kell cselekednünk. Nem tévedhetünk.”

Az ECHO több mint 18 millió embernek nyújt minden évben segítséget a fegyveres konfliktusok, természeti katasztrófa és szélsőséges időjárási események sújtotta területeken.

Az EU a világ élvonalában küzd a szegénység ellen is. E tevékenységébe illeszkedik az európai fejlesztési napok Englishfrançais rendezvénysorozata, amelynek Strasbourg ad otthont november 15. és 17. között.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek