Navigointipolku

Apua maailman hädänalaisille - 11/11/2008

Humanitaarisen avun asiantuntija haastattelee irakilaista pakolaista. © EY

EU toimittaa joka vuosi apua yli 18 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat joutuneet erilaisten konfliktien tai luonnonkatastrofien uhreiksi.

"Oli ilta ja kovat taistelut. Mies, jolla oli ase, sanoi meille, että meidän on lähdettävä." Pieni afgaanityttö Shamiana joutui perheineen pakenemaan kotikylästään Qarabaghista, 30 kilometriä Kabulista. Hän käveli perheensä kanssa useita päiviä ennen saapumista pakolaisleirille Pakistaniin.

Euroopan komission humanitaarisen avun toimiston (ECHO Englishfrançais ) työntekijät kiirehtivät nopeasti paikalle arvioimaan tilannetta, jotta saatavissa oleva apu voitaisiin parhaiten jakaa suurelle pakolaisjoukolle. Tärkeimpiä asioita oli suojan, ravinnon, sairaanhoidon, puhtaan veden ja psykologisen avun tarjoaminen sekä perheiden yhdistäminen.

ECHOn toiminnalle ominaista on nopeus. ECHOlle on juuri osoitettu 4 miljoonaa euroa käytettäväksi Kongon taistelujen alta pakenemaan joutuneiden 250 000 ihmisen avustamiseen.

Tänä vuonna EU on käyttänyt yli 700 miljoonaa euroa Englishfrançais humanitaariseen apuun. Vaikka apu on suurinta maailmassa, se ei ole laajalti tiedossa. ECHO haluaa olla toiminnassaan puolueeton ja tehokas eikä sen vuosi tue suoraan erilaisia toimia kriisikohteissa vaan käyttää avuksi yhteistyöverkostoa Englishfrançais .

Neljä vuotta myöhemmin Shamiana saattoi perheineen palata kotikyläänsä. Heidän talonsa oli hävitetty ja ympäröivät pellot olivat täynnä miinoja. EU toimitti perheelle ruoka-apua ja rahoitti miinanraivaustoimintaa. Se antoi myös apua talon uudelleenrakentamiseen.

Avun perillesaaminen vaatii usein armeijan apua. Tämän vuoksi avustustyöntekijöitä ei aina pidetä puolueettomina, vaan he joutuvat yhä useammin sodan eri osapuolten hyökkäysten kohteeksi.

Isabelle D'Haudt, ECHOn avustustyöntekijä Kabulissa, ei kuitenkaan lannistu: "Tässä tilanteessa työmme on entistä tärkeämpää. Työllämme voidaan saavuttaa nopeita, tarkkoja tuloksia. Meillä ei ole varaa virheisiin."

EU on myös eturintamassa torjumassa köyhyyttä eri puolilla maailmaa. Asian edistämiseksi se järjestää EU:n kehitysyhteistyöpäivät Englishfrançais Strasbourgissa 15.-17.11.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä