Sti

EU giver en hjælpende hånd i hele verden - 11/11/2008

En medarbejder fra kontoret for humanitær bistand indhenter oplysninger hos en irakisk flygtning. © CE

Selv om EU hjælper nødlidende befolkninger over hele verden, kender medierne og den brede offentlighed kun lidt til denne indsats.

"Det var aften, og kampene rasede. En væbnet mand sagde, at vi skulle tage af sted." Shamiana, en lille pige fra Afghanistan, og hendes familie blev tvunget på flugt fra deres landsby Qarabagh, 30 km fra Kabul. De gik i flere dage, før de kom til en flygtningelejr i Pakistan.

De udsendte medarbejdere fra EU's kontor for humanitær bistand (ECHO Englishfrançais ) tog hurtigt bestik af behovet for nødhjælp hos den store strøm af flygtninge for at kunne fordele hjælpen bedst muligt. Flygtningene skulle først og fremmest have tag over hovedet, mad, lægehjælp, drikkevand og psykologstøtte, og splittede familier skulle føres sammen igen.

Hurtig indsats er nøgleordet hos ECHO, der netop har frigivet 4 millioner euro til de ca. 250 000 mennesker, der er fordrevet fra deres hjem som følge af kampene i Den Demokratiske Republik Congo.

EU har i år afsat over 700 millioner euro Englishfrançais til humanitær bistand. Selv om EU er verdens største donor, er det langt fra alle, der kender til den store og vigtige indsats. For at kunne være neutral og effektiv gennemfører ECHO ikke direkte hjælpeaktioner, men foretrækker at give økonomisk støtte til initiativer, der iværksættes på stedet af en række partnerorganisationer Englishfrançais .

Fire år efter flugten kunne Shamiana og hendes familie vende hjem til landsbyen. Deres hus var ødelagt, og markerne rundt om var fulde af miner. Men EU gav dem fødevarehjælp og finansierede minerydningen. Med penge fra EU fik familien også mulighed for at bygge huset op igen.

I en verden, hvor den humanitære bistand er mere og mere afhængig af militær tilstedeværelse, anses humanitære hjælpearbejdere ikke altid for neutrale, og de angribes ofte af de stridende parter.

Isabelle D'Haudt, som er udstationeret af ECHO i Kabul, lader sig dog ikke afskrække: "Den vanskelige situation gør vores arbejde endnu vigtigere. Der skal leveres konkrete resultater på kort tid. Vi må ikke fejle."

Hvert år hjælper EU over 18 millioner mennesker, som er blevet ofre for konflikter, naturkatastrofer eller klimaforstyrrelser.

EU går også forrest, når det gælder fattigdomsbekæmpelse i verden. Som led i dette arbejde afholder EU europæiske udviklingsdage Englishfrançais den 15.-17. november i Strasbourg.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links