Навигационна пътека

ЕС помага на пострадалите по света - 11/11/2008

Служител на хуманитарната служба събира информация от иракски бежанец. © CE

Медиите и широката публика не са много добре запознати с активните грижи, които Европейският съюз полага за хората в беда по цял свят.

„Беше вечер, престрелките бяха в разгара си. Един въоръжен човек ни каза, че трябва да тръгваме“. Шамиана, младо афганистанско момиче, и нейното семейство трябва да напуснат дома си в село Карабах на 30 км от Кабул. Едва след няколко дни път пеша стигат до лагер за бежанци в Пакистан.

Там, служителите на Европейската служба за хуманитарна помощ Englishfrançais (ECHO) бързо оценяват належащите нужди на масово прииждащите бежанци, за да разпределят възможно най-добре наличните помощи. Преди всичко трябва да им се осигури подслон, храна, медицински грижи, питейна вода и психологическа подкрепа, както и да се внимава за събирането на всички членове на семействата.

Бързината на реагиране е от огромно значение за ECHO, която неотдавна предостави 4 млн. евро в помощ на 250 000 души, принудени да напуснат домовете си поради сраженията в Конго.

Тази година Европейският съюз е отделил над 700 милиона евро Englishfrançais за хуманитарна помощ. Въпреки че е най-голяма по размер в света, помощта не е сред най-често отразяваните в медиите. От съображения за неутралност и ефективност ECHO не действа пряко, а предпочита да подкрепя местни инициативи, които се осъществяват чрез мрежа от партньорски организации Englishfrançais .

Четири години по-късно Шамиана и нейното семейство се завръщат в своето село. Къщата им е разрушена, а земите около нея – осеяни с мини, но Европейският съюз им предоставя хранителна помощ и финансира операциите по разминиране. Осигурени са и средства за повторно построяване на къщата.

Тъй като доставянето на хуманитарна помощ по света все повече зависи от военните, хуманитарните работници не винаги се смятат за неутрални и все по-често са обект на нападки от страна на воюващите.

Въпреки това Изабел Д'Одт, служител на ECHO в Кабул, не смята да се отказва: „Тази ситуация прави действията ни още по-необходими в дадения момент. Въздействието ни е краткосрочно, бързо и прецизно насочено. Нямаме право на грешки“.

Всяка година Европейският съюз помага на повече от 18 милиона души, пострадали при въоръжени конфликти, природни бедствия или климатични катаклизми.

Съюзът е начело и на борбата с бедността по света – тема на Европейските дни на развитието Englishfrançais , организирани от 15 до 17 ноември в Страсбург.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки