Navigacijska pot

Širitev EU se nadaljuje - 05/11/2008

Karavanseraj Ekmekcizade, Turčija © EC

Hrvaška bo po vsem sodeč postala 28. članica Evropske unije.

Po podatkih iz poročila o državah, ki se želijo priključiti EU , bi Hrvaška lahko zaključila pristopna pogajanja do konca leta 2009. Ta nekdanja jugoslovanska republika s 4,4 milijona prebivalcev bi se tako Evropski uniji priključila leta 2011.

Preostalih sedem držav, ki si prizadevajo za članstvo, čaka še dolga pot. Vse sicer prehajajo na sistem tržnega gospodarstva, vendar morajo vse poskrbeti za krepitev pravne države. V vseh, tudi na Hrvaškem, sta korupcija in organiziran kriminal še naprej kamen spotike.

Države, ki se želijo pridružiti EU, morajo izpolniti dolg seznam političnih, pravnih in ekonomskih kriterijev. Postopek širitve vodi Evropska komisija, ki vsako leto objavi poročilo o napredku , ki so ga države dosegle.

Hrvaška, Turčija in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija imajo zdaj uradni status kandidatke za članstvo v EU. Preostalih pet zahodnobalkanskih držav, Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in Kosovo, velja za morebitne kandidatke.

Pristopna pogajanja so se začela samo s Hrvaško in Turčijo. Makedonija po poročilu sodeč še vedno ne izpolnjuje pogojev za začetek pristopnih pogajanj, saj ni izpeljala političnih reform. Gre zlasti za vprašanje svobodnih in poštenih volitev. Lanske parlamentarne volitve so namreč ocenjene kot oporečne. Poročilo tudi opozarja, da mora država odpraviti korupcijo, reformirati javno upravo in spodbuditi zaposlovanje.

Poročilo Komisije izraža pohvalo Turčiji zaradi njene vloge pri umiritvi razmer na Kavkazu med gruzijsko–ruskim sporom letos poleti. Vendar opozarja Turčijo, da mora pohiteti z reformami. Turčija je tako kot Hrvaška začela pristopna pogajanja oktobra 2005.

Srbija bi lahko postala uradna kandidatka leta 2009, če bo seveda uspešno napredovala na bistvenih področjih vladavine prava in gospodarskih sprememb ter sodelovala s sodiščem za vojne zločine pri ZN.

Napredek je opazen tudi v Albaniji, Črni gori in Bosni in Hercegovini, vendar sta korupcija in organiziran kriminal v teh državah še naprej resen problem. Albanija si mora zlasti prizadevati, da bodo parlamentarne volitve drugo leto potekale neovirano in brez težav. Črna gora mora pohiteti z reformo sodstva.

V Bosni in Hercegovini so se reforme upočasnile zaradi političnih napetosti, ki ogrožajo tudi dosedanje dosežke. Nekdanja srbska pokrajina Kosovo, ki je februarja letos razglasila neodvisnost, je šele na začetku poti, ki vodi do članstva v EU. Komisija bo drugo leto pripravila študijo o tem, kako pomagati Kosovu naprej.

Več o širitvi Evropske unije English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave