Kruimelpad

Uitbreiding van de EU: werk in uitvoering - 05/11/2008

Ekmekcizade Kervansarayi, Turkije © EC

Kroatië ligt op koers om het 28ste lid van de Europese Unie te worden.

Volgens een verslag over de aspirant EU-lidstaten zouden de toetredingsonderhandelingen met Kroatië nog voor eind 2009 kunnen worden afgerond. Dat betekent dat de voormalige Joegoslavische republiek met haar 4,4 miljoen inwoners naar verwachting in 2011 EU-lid zal kunnen worden.

Daar staat tegenover dat zeven andere landen die EU-lid willen worden, nog een lange weg te gaan hebben. Hoewel ze allemaal al flink op weg zijn naar een markteconomie, schort er daar nog heel wat aan het rechtsstelsel. In bijna alle gevallen, Kroatië inbegrepen, vormen corruptie en georganiseerde misdaad belangrijke struikelblokken.

Zij moeten aan een lange lijst van politieke, juridische en economische eisen voldoen, voor zij lid van de EU kunnen worden. De Commissie is verantwoordelijk voor het toetredingsproces en publiceert voor deze landen elk jaar vooruitgangsverslagen .

Momenteel zijn drie landen ( Kroatië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië) officieel kandidaat voor het lidmaatschap van de EU. Vijf andere landen op de westelijke Balkan (Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en Kosovo) worden gezien als potentiële kandidaat-lidstaten.

Met slechts twee landen (Kroatië en Turkije) zijn toetredingsonderhandelingen aangeknoopt. Het verslag zegt dat de derde officiële kandidaat-lidstaat, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, nog niet in aanmerking komt voor toetredingsonderhandelingen omdat de nodige politieke hervormingen nog niet zijn voltooid, vooral wat betreft vrije en eerlijke verkiezingen. De parlementsverkiezingen van afgelopen jaar worden in het verslag zwaar bekritiseerd. Ook moet er nog veel worden gedaan om de corruptie te bestrijden, het overheidsapparaat te moderniseren en de werkgelegenheid te bevorderen.

De Commissie prijst Turkije voor zijn hulp bij de stabilisering van de Kaukasus tijdens het conflict tussen Georgië en Rusland afgelopen zomer. Maar zij zegt ook dat Turkije het tempo van de hervormingen moet opvoeren. In oktober 2005 zijn de onderhandelingen over de toetreding van Turkije en Kroatië begonnen.

Servië zou in 2009 officieel kandidaat-lidstaat kunnen worden, maar veel zal afhangen van de vooruitgang van dat land op kerngebieden zoals rechtsstaat en economie, evenals van de samenwerking van Servië met het Joegslavië-tribunaal van de VN.

Albanië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina hebben ook al stappen in de goede richting gezet, maar net als elders blijven corruptie en georganiseerde misdaad daar een grote bron van zorg. Albanië moet ervoor zorgen dat de parlementsverkiezingen van volgend jaar soepel verlopen. Montenegro moet doorgaan met de hervorming van het rechtsstelsel.

In Bosnië en Herzegovina remmen politieke spanningen de hervormingen, waardoor de tot dusver bereikte resultaten in gevaar komen. In de voormalige Servische provincie Kosovo, die in februari van dit jaar onafhankelijk is geworden, verkeert de integratie in de EU nog in een zeer pril stadium. De Commissie zal volgend jaar een studie publiceren over hoe Kosovo kan worden geholpen.

Meer over de uitbreiding van de EU Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links