Navigointipolku

EU-jäsenyysvalmistelut etenevät Kaakkois-Euroopassa - 05/11/2008

Ekmekcizade Kervansarayi, Turkki © EC

Kroatia on pian valmis EU-jäsenyyteen, ja siitä voi tulla unionin 28. jäsenmaa.

EU:n jäseniksi pyrkiviä maita koskevan raportin mukaan Kroatian liittymisneuvottelut voidaan saada päätökseen vuoden 2009 loppuun mennessä. Jos näin käy, tämä Jugoslaviaan aiemmin kuulunut 4,4 miljoonan asukkaan maa voisi liittyä EU:hun vuonna 2011.

Seitsemän muuta jäsenkandidaattia joutuvat puolestaan odottamaan pidempään. Vaikka markkinatalousuudistukset ovat niissä edenneet hyvin, oikeusvaltion periaatteita on vielä vahvistettava. Lähes kaikissa maissa – myös Kroatiassa – suurimpia ongelmia ovat korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus.

Jotta maa voi päästä EU:n jäseneksi, sen on täytettävä lukuisia poliittisia, oikeudellisia ja taloudellisia kriteereitä. Komissio, jonka vastuulla liittymisprosessi on, julkaisee vuosittain määräaikaiskertomuksia jäsenyysvalmistelujen etenemisestä .

Kolme maata – Kroatia, Turkki ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia – on tätä nykyä hyväksytty virallisesti EU:n ehdokasmaiksi. Viisi muuta Länsi-Balkanin maata – Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia ja Kosovo – ovat "mahdollisia ehdokasmaita".

Kroatia ja Turkki ovat ainoat maat, joiden kanssa EU on aloittanut jäsenyysneuvottelut. Komission määräaikaiskertomuksessa todetaan, että kolmas ehdokasmaa Makedonia ei ole vielä valmis neuvotteluihin, koska maassa ei ole toteutettu vaadittuja poliittisia uudistuksia. Edellytyksenä ovat muun muassa vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit. Komission mukaan viimevuotisissa parlamenttivaaleissa havaittiin runsaasti sääntöjenvastaisuuksia. Myös korruption torjumiseen, hallinnon uudistamiseen ja työllisyyden parantamiseen tähtääviä toimia olisi tehostettava.

Komissio antaa Turkille tunnustusta Kaukasuksen alueen vakautta edistäneistä toimista Georgian ja Venäjän viimekesäisen konfliktin aikana. Turkilta edellytetään kuitenkin uudistusten vauhdittamista. Turkin ja Kroatian jäsenyysneuvottelut käynnistettiin yhtä aikaa lokakuussa 2005.

Serbian on mahdollista päästä viralliseksi ehdokasmaaksi vuonna 2009, jos kehitystä tapahtuu avainkysymyksissä, joita ovat oikeusvaltion periaatteiden noudattaminen, talousuudistukset ja yhteistyö YK:n sotarikostuomioistuimen kanssa.

Myös Albania, Montenegro ja Bosnia ja Hertsegovina ovat edistyneet hyvää vauhtia, mutta niissäkin korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus ovat edelleen vakavia ongelmia. Albanian on huolehdittava siitä, että ensi vuoden parlamenttivaalit sujuvat asianmukaisesti. Montenegron edellytetään panostavan oikeuslaitoksen uudistamiseen.

Bosnia ja Hertsegovinassa poliittiset jännitteet hidastavat uudistuksia ja vaarantavat tähänastiset tulokset. Kosovossa, joka julistautui itsenäiseksi Serbiasta tämän vuoden helmikuussa, lähentyminen EU:hun on vasta aluillaan. Komissio laatii vuonna 2009 selvityksen siitä, miten Kosovon edistymistä voidaan tukea.

Lisätietoa: EU:n laajentuminen English (en)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä