Sti

EU-udvidelsen - situationen her og nu - 05/11/2008

Ekmekcizade Kervansarayi, Turkiet © EC

Kroatien bliver formentlig det 28. medlem af EU.

En rapport om de lande, der vil være medlemmer af EU , siger, at optagelsesforhandlingerne med Kroatien formentlig kan være færdige i løbet af 2009. Dermed kan den tidligere jugoslaviske republik med sine 4,4 millioner indbyggere være klar til at blive medlem af EU i 2011.

Derimod har det længere udsigter for de syv andre lande, der også vil med i EU. Godt nok er de alle på vej til at blive markedsøkonomier, men de skal alle sammen gøre en større indsats for retsstaten. I næsten alle tilfælde, også Kroatien, er der store snublesten i form af korruption og organiseret kriminalitet.

For at blive medlemmer skal landene opfylde en lang række politiske, juridiske og økonomiske krav. Kommissionen har ansvaret for processen og offentliggør årlige statusrapporter .

Her og nu er tre lande, Kroatien, Tyrkiet og Makedonien (FYROM), officielt godkendt som kandidater til medlemskab af EU. Fem andre lande i det vestlige Balkan, Albanien Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Serbien og Kosovo, betragtes som mulige kandidater.

Kun to af landene, Kroatien og Tyrkiet, er allerede i gang med optagelsesforhandlinger. Rapporten siger, at den anden officielle kandidat, FYROM, stadig ikke er kvalificeret til at deltage i optagelsesforhandlingerne, da landet ikke er færdig med de politiske reformer. Der mangler navnlig stadig garanti for frie og fair valg. Parlamentsvalget fra sidste år bliver kritiseret som dybt mangelfuldt i rapporten. Der skal også gøres en større indsats mod korruption, med reformer af den offentlige administration og for beskæftigelsen.

Kommissionen roser Tyrkiet for at have været med til at stabilisere Kaukasusregionen under sommerens konflikt mellem Georgien og Rusland. Men den siger også, at det skal gå hurtigere med reformerne i Tyrkiet. Landet begyndte optagelsesforhandlingerne samtidig med Kroatien, i oktober 2005.

Serbien kan muligvis blive officiel kandidat i 2009, men meget afhænger af, om der sker fremskridt på visse nøgleområder som retsstaten og økonomiske reformer og landets samarbejde med FN's krigsforbryderdomstol.

Albanien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina er også godt på vej, men som i andre tilfælde er der fortsat store problemer med korruption og organiseret kriminalitet. Albanien skal især sørge for, at parlamentsvalget til næste år forløber gnidningsløst. Montenegro skal gå videre med reformerne af retsvæsenet.

I Bosnien-Hercegovina forsinker politiske spændinger reformerne, og det kan undergrave de fremskridt, der allerede er gjort. Den tidligere serbiske provins Kosovo, som erklærede sig uafhængig i februar år, er stadig i den tidlige integrationsfase med EU. Til næste år barsler Kommissionen med en undersøgelse af, hvordan den vil hjælpe Kosovo videre.

Mere om EU-udvidelsen English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links