Навигационна пътека

Работата по разширяването на ЕС продължава - 05/11/2008

Кервансараят „Ekmekcizade“, Турция © ЕО

Хърватия почти сигурно ще бъде 28-ия член на Европейския съюз.

Според доклад за страните, стремящи се към членство в ЕС , Хърватия може да приключи преговорите за присъединяване до края на 2009 г. Това ще позволи на бившата югославска република с население от 4,4 млн. души да стане член на ЕС през 2011 г.

Седем други страни, желаещи да се присъединят към Съюза, обаче все още имат дълъг път пред себе си. Въпреки че всички те са на път да станат пазарни икономики, от тях се изисква и да наложат върховенството на закона. В почти всички случаи, включително в Хърватия, корупцията и организираната престъпност остават сериозни пречки за членството им.

За да станат членове, страните трябва да отговарят на дълъг списък политически, правни и икономически критерии. Европейската комисия, която отговаря за този процес, публикува годишни доклади за техния напредък .

Към момента три страни - Хърватия, Турция и Бивша югославска република Македония - са официално одобрени за кандидати за членство в ЕС. Пет други държави от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово - се считат за потенциални кандидати.

Само Хърватия и Турция вече са започнали преговорите за присъединяване. Според доклада другият официален кандидат, Македония, все още не отговаря на условията за започване на преговори, защото не е приключила с политическите реформи - особено за гарантиране на свободни и честни избори. Миналогодишните парламентарни избори се критикуват в доклада поради множеството нарушения. Необходими са и повече усилия за борба с корупцията, реформи в държавната администрация и стимулиране на заетостта.

Комисията хвали Турция за оказаната помощ за стабилизиране на Кавказкия регион по време на грузинско-руския конфликт през лятото. Но същевременно тя посочва, че Турция трябва да ускори реформите. Страната започна преговорите за членство през октомври 2005, по същото време като Хърватия.

Колкото до Сърбия, тя може да стане официален кандидат през 2009 г., но много неща зависят от напредъка в ключови области като върховенството на закона и икономическите промени, както и сътрудничеството ѝ с международния съд на ООН за военните престъпления.

Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина също отбелязват напредък, но както и в другите държави корупцията и организираната престъпност остават сериозни проблеми. По-конкретно Албания трябва да гарантира гладкото протичане на парламентарните избори през следващата година, а Черна гора трябва да продължи със съдебната реформа.

В Босна и Херцеговина политическото напрежение забавя реформите и излага на риск постигнатото до момента. Косово, бивша югославска провинция, която обяви независимост през февруари тази година, все още е на ранен етап от интеграцията с ЕС. През следващата година Комисията ще представи проучване за начините да се помогне на Косово да продължи с нея.

Още за разширяването на ЕС Deutsch (de) English (en) français (fr)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки