Sökväg

Bistånd till Georgien på väg - 22/10/2008

EU-observatörer iakttar ryska soldater som lämnar georgisk by, © Reporters

Givarkonferens ger starka signaler om bistånd till Georgien.

Fram till helt nyligen hade Georgien en av världens snabbast växande ekonomier med 12 % tillväxt 2007. Detta ändrades dock i augusti under den korta men intensiva konflikten med Ryssland. Viktiga transportvägar och ledningar skadades, hus och byggnader lades i ruiner och stora skogsområden förstördes av bomber.

Nu, drygt två månader senare, har många utländska investerare flytt landet, turisterna försvunnit, arbetslösheten ökat och många georgier tömt sina bankkonton.

Världsbanken räknar med att Georgien, som är ett transitland för energitransporter till EU, behöver 2,4 miljarder euro för att återhämta sig. EU har anslagit 500 miljoner euro under de kommande tre åren. USA har lovat 757miljoner euro (1 miljard US-dollar), varav drygt hälften ska betalas ut i slutet av året. Den 22 oktober anordnade EU och Världsbanken en givarkonferens English för att få ihop det resterande beloppet på 1,1 miljarder euro.

Nästan 70 länder och institutioner hade bjudits in. Biståndet ska bidra till landets återuppbyggnad och hjälpa Georgien att tillgodose de omedelbara behoven hos alla dem som har tvingats fly från sina hem. Tiotusentals människor har tvingats lämna sin hembygd och sökt skydd i provisoriska flyktingläger.

På lång sikt ska biståndet hjälpa till att åter få fart på landets ekonomi, som under senare år har genomgått omfattande reformer. ”Det är viktigt att inte låta krisen sätta käppar i hjulen för Georgiens politiska och ekonomiska reformarbete, som nu efter sommarens konflikt får anses vara viktigare än någonsin”, förklarade kommissionären med ansvar för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner. Den forna Sovjetrepubliken får normalt runt 40 miljoner euro om året av EU.

Förhållandet mellan Georgien och Ryssland är fortfarande spänt. Konflikten gäller utbrytarregionerna Sydossetien och Abchasien, som bröt sig loss ur Georgien och erkändes som oberoende stater av Ryssland. De första fredssamtalen hölls i Genève den 15 oktober. Förhandlingarna ska återupptas i november med företrädare för FN och EU som medlare.

Tidigare denna månad drog Ryssland tillbaka sina trupper från utbrytarregionernas gränsområden i enlighet med det avtal om eldupphör som EU hade förhandlat fram. EU har därför kunnat skicka observatörer till gränsområdena för att övervaka vapenvilan. Tusentals ryska soldater befinner sig fortfarande i utbrytarregionerna.

Läs mer om EU-bistånd till Georgien English .

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar