Navigacijska pot

Pomoč za Gruzijo že na poti - 22/10/2008

Opazovalci EU nadzorujejo umik ruskih vojakov iz gruzijske vasi (Foto: Reporters)

Donatorke so se na konferenci zavezale pomagati Gruziji.

Še pred nedavnim je bilo gruzijsko gospodarstvo eno najhitreje rastočih, s kar 12-odstotno rastjo v letu 2007. Med kratkim a ostrim konfliktom z Rusijo v avgustu pa se je vse to spremenilo. Med spopadi so bile poškodovane pomembne prometne povezave in komunalna infrastruktura, zgradbe so bile porušene do tal, obširna gozdna območja pa so uničile bombe.

Več kot dva meseca kasneje je Gruzija ostala brez številnih tujih vlagateljev in turistov, brezposelnost raste in številni Gruzijci so dvignili ves denar s svojih bančnih računov.

Svetovna banka ocenjuje, da Gruzija za obnovo potrebuje 2,4 milijarde EUR. EU je za državo, ki predstavlja dostop do energetskih virov za Evropo, namenila 500 milijonov EUR v naslednjih treh letih, ZDA pa 757 milijonov EUR (1 milijardo USD), od tega več kot polovico še pred koncem letošnjega leta. Donatorsko konferenco English sta 22. oktobra organizirali EU in Svetovna banka, da bi skupaj z ostalimi udeleženci zagotovili manjkajoče 1,1 milijarde EUR.

Na konferenco sta povabili skoraj 70 držav in organizacij. Pomoč je namenjena obnovi in podpori gruzijske vlade pri skrbi za najnujnejše potrebe beguncev. Svoj dom je moralo zapustiti več deset tisoč ljudi, od katerih so številni še vedno v začasnih begunskih centrih.

Dolgoročni cilj je oživitev gruzijskega gospodarstva, ki je v zadnjih letih doživelo precejšnjo preobrazbo. „Pomembno je, da kriza Gruzije ne odvrne od prizadevanj za politične in gospodarske reforme, ki so zdaj še bolj pomembne kot pred poletnim konfliktom,“ je poudarila komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner. Nekdanja sovjetska republika ponavadi od EU prejme približno 40 milijonov EUR na leto.

Med Gruzijo in Rusijo še vedno ostaja odprto vprašanje Južne Osetije in Abhazije, dveh uporniških gruzijskih pokrajin, ki ju je Rusija priznala kot neodvisni državi. Prvi krog mirovnih pogajanj med obema stranema je bil 15. oktobra v Ženevi, pogovori pa naj bi se nadaljevali novembra pod okriljem Združenih narodov in EU.

Na začetku oktobra so se ruske enote umaknile iz območij ob uporniških regijah, v skladu z dogovorom o premirju, doseženem ob pomoči EU. Tako so lahko na ta območja vstopili opazovalci EU, ki bodo nadzorovali izvajanje premirja. V obeh separatističnih regijah je ostalo več tisoč ruskih enot.

Več o pomoči EU za Gruzijo English .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave