Cale de navigare

Ajutorul pentru Georgia prinde contur - 22/10/2008

Observatori ai UE urmărind soldaţii ruşi pregătindu-se să părăsească un sat din Georgia, © Reporters

Conferinţa internaţională a donatorilor trimite semnale puternice în favoarea sprijinirii Georgiei.

Până nu de mult, economia Georgiei înregistra una dintre cele mai ridicate rate de creştere din lume (12%, în 2007). Însă conflictul intens cu Rusia, desfăşurat în cursul lunii august, a avut un efect negativ. Infrastructura rutieră şi reţeaua de utilităţi au fost afectate, clădiri şi case au fost dărâmate, iar imense suprafeţe forestiere au fost distruse de bombe.

La mai mult de două luni de la terminarea conflictului, mulţi investitori străini au plecat, turiştii au dispărut, şomajul a crescut şi mulţi cetăţeni georgieni şi-au retras banii din bancă.

În prezent, Banca Mondială estimează că Georgia, o poartă de acces pentru Europa către resursele de energie, are nevoie de 2,4 miliarde de euro pentru reconstrucţia postconflict. UE s-a angajat să contribuie cu suma de 500 de milioane de euro în următorii trei ani, iar SUA a promis un ajutor în valoare de 757 milioane de euro (1 miliard de dolari), urmând ca mai mult de jumătate din sumă să fie alocată până la sfârşitul acestui an. La 22 octombrie, UE şi Banca Mondială au fost gazdele unei conferinţe internaţionale a donatorilor English , destinată să colecteze necesarul de 1,1 de miliarde de euro rămase.

Aproximativ 70 de ţări şi instituţii au fost invitate să participe la eveniment. Ajutorul va servi la reconstrucţia Georgiei şi va ajuta guvernul acestei ţări să răspundă nevoilor imediate ale populaţiei care a fost nevoită să-şi părăsească casele. Zeci de mii de cetăţeni au fost strămutaţi, mulţi dintre ei locuind în continuare în centre pentru refugiaţi temporare.

Însă obiectivul pe termen lung este revitalizarea economiei Georgiei, care a cunoscut reforme considerabile în ultimii ani. „Este esenţial ca această criză să nu deturneze Georgia de la eforturile de reformă politică şi economică care, în prezent, sunt chiar mai importante decât înaintea conflictului din această vară”, a declarat comisarul pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner. Această fostă republică a Uniunii Sovietice primeşte anual aproximativ 40 de milioane de euro din partea UE.

Georgia şi Rusia rămân în conflict în ceea ce priveşte Osetia de Sud şi Abkhazia, două foste provincii georgiene pe care Rusia le recunoaşte drept ţări independente. La 15 octombrie, la Geneva, a avut loc o primă serie de tratative de pace între cele două părţi. Negocierile urmează să fie reluate în noiembrie, sub auspiciile ONU şi ale mediatorilor europeni.

La începutul acestei luni, trupele ruseşti s-au retras din regiunile vecine regiunilor separatiste, astfel cum prevede acordul de încetare a conflictului negociat de UE. Acest lucru a permis observatorilor UE să intre în aceste regiuni pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a ostilităţilor. Mii de trupe ruseşti sunt în continuare prezente în regiunile separatiste.

Informaţii suplimentare despre ajutorul UE în favoarea Georgiei English .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile