Kruimelpad

Hulp voor Georgië is onderweg - 22/10/2008

Russische soldaten staan op het punt een Georgisch dorp te verlaten, EU-waarnemers kijken toe. © Reporter

Donorconferentie zegt Georgië veel hulp toe.

Tot voor kort was Georgië een van de snelstgroeiende economieën ter wereld: 12% groei in 2007. Het korte maar hevige conflict met Rusland in augustus maakte daar een einde aan. Belangrijke doorvoerroutes en andere infrastructuur raakten beschadigd, gebouwen en huizen werden vernield en uitgestrekte bosgebieden werden vernietigd.

Ruim twee manden later hebben veel buitenlandse investeerders zich uit het land teruggetrokken, komen er geen toeristen meer, is de werkloosheid gestegen en hebben veel Georgiërs al hun spaargeld opgenomen.

De Wereldbank schat dat Georgië, een belangrijk doorvoerland voor energie voor Europa, 2,4 miljard euro nodig heeft voor het herstel. De EU heeft toegezegd in de komende periode van 3 jaar 500 miljoen euro te zullen geven en de Verenigde Staten hebben 757 miljoen euro (1 miljard dollar) beloofd, waarvan meer dan de helft voor het einde van dit jaar. De EU en de Wereldbank hielden op 22 oktober een donorconferentie English om de resterende 1,1 miljard euro bijeen te brengen.

Bijna 70 landen en instellingen waren uitgenodigd voor dit evenement. De steun is bedoeld voor de wederopbouw en om de Georgische regering te helpen de directe nood van de ontheemden te leningen. Tienduizenden mensen zijn hun regio ontvlucht, velen daarvan verblijven nog steeds in geïmproviseerde opvangkampen.

Het doel op lange termijn is de Georgische economie, die de afgelopen jaren grondig hervormd is, nieuw leven in te blazen. "Het is essentieel dat de crisis Georgië niet afhoudt van de politieke en economische hervormingen, die nu nog belangrijker zijn dan voor het conflict," zei commissaris Benita Ferrero-Waldner. De voormalige Sovjetrepubliek ontvangt normaal gesproken zo'n 40 miljoen euro per jaar van de EU.

Georgië en Rusland blijven het oneens over Zuid-Ossetië en Abchazië, twee afvallige Georgische provincies die Rusland erkent als onafhankelijke landen. De twee kampen hielden op 15 oktober in Genève een eerste ronde van vredesbesprekingen. In november worden de besprekingen hervat onder toezicht van bemiddelaars van de VN en de EU.

Eerder deze maand hebben de Russische troepen zich teruggetrokken uit de regio's die aan de separatistische regio's grenzen, in overeenstemming met het staakt-het-vuren dat met behulp van de EU tot stand was gekomen. Hierdoor konden waarnemers van de EU deze zones bezoeken om te controleren of het staakt-het-vuren wordt nageleefd. Duizenden Russische militairen blijven aanwezig in de opstandige regio's.

Meer over de EU en Georgië English .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links