Navigációs útvonal

Donorkonferencia Grúziáról – Úton a segítség - 22/10/2008

Uniós megfigyelők tartják szemmel a grúz falut elhagyni készülő orosz katonákat © Reporters

A támogató szándék jegyében megrendezett eszmecsere határozott jeladás Grúzia felé.

Az utóbbi években Grúzia a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával büszkélkedhetett; a növekedés üteme tavaly 12%-os volt. Az augusztusban lezajlott rövid, de annál intenzívebb katonai konfliktus azonban súlyos károkat okozott az országnak. A harcok során fontos közlekedési útvonalak és energiaszállító hálózatok rongálódtak meg, rengeteg lakóház és épület vált a földdel egyenlővé, és a bombázás óriási pusztítást végzett az erdős övezetekben.

A több mint két hónappal ezelőtt történt események óta számos külföldi befektető hagyta el az országot, a turisták teljesen eltűntek, nőtt a munkanélküliség, és sok grúz polgár élte fel megtakarított pénzét.

A kaukázusi országnak, amely Európa számára az energiaforrások kapuját jelenti, a Világbank jelenlegi becslése szerint 2,4 milliárd eurónyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy lábra tudjon állni. Az Unió vállalta, hogy a következő három év folyamán összesen 500 millió euróval járul hozzá ehhez az összeghez, az USA pedig 757 millió eurót (1 milliárd dollárt) ígért Grúziának. A tervek szerint az amerikai segély több mint felét még az idén megkapja a kárvallott ország. Október 22-én az Unió és a Világbank donorkonferenciát English szervezett azzal a céllal, hogy a hiányzó 1,1 milliárd eurót összegyűjtse.

Az eseményre közel 70 ország és intézmény volt hivatalos. A segélyeket a grúz kormány az ország újjáépítésére, illetve az otthonából elmenekülni kényszerült lakosság sürgető szükségleteinek kielégítésére költheti majd. A háború nyomán több tízezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, sokan közülük a mai napig hevenyészett menekülttáborokban élnek.

A cél hosszú távon az, hogy a grúz gazdaság, amely az utóbbi évek során komoly reformfolyamaton ment keresztül, újból lendületet vegyen. „Alapvető, hogy a válság ne térítse el Grúziát a politikai és gazdasági reformoktól, amelyek fontosabbak most, mint a nyári konfliktust megelőzően valaha” – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Benita Ferrero‑Waldner külkapcsolatokért felelős biztos. Az Európai Unió rendes esetben évente megközelítőleg 40 millió eurónyi támogatást nyújt a volt szovjet köztársaságnak.

Grúzia és Oroszország továbbra sem jutott dűlőre Dél-Oszétiát és Abháziát illetően. A két szeparatista grúz régiót Oroszország független államként ismeri el. A béketárgyalások első fordulójára október 15-én Genfben került sor; az üléssorozat a tervek szerint novemberben, az ENSZ és az uniós közvetítők segítségével folytatódik.

Október első felében az EU közbenjárásával kialkudott fegyverszünet értelmében Oroszország kivonta csapatait a szakadár tartományokat övező zónákból. Ez lehetővé tette az uniós megfigyelők számára, hogy bevonuljanak a területre, és ellenőrizzék a tűzszüneti megállapodás betartását. A szeparatista területeken továbbra is több ezer orosz katona állomásozik.

A Grúziának szánt uniós segélyekről bővebben... English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek