Navigointipolku

Lisää apua Georgialle - 22/10/2008

EU:n tarkkailijat seuraavat venäläisjoukkojen lähtövalmisteluja georgialaiskylässä, © Reporters

Georgia sai kansainvälisen yhteisön voimakkaan tuen Brysselissä pidetyssä EU:n avunantajakonferenssissa.

Georgia on viime aikoihin asti ollut yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Esimerkiksi vuonna 2007 maan talous kasvoi 12 %. Tilanne kuitenkin muuttui Georgian ja Venäjän välillä elokuussa puhjenneen lyhyen mutta erittäin vakavan konfliktin jälkeen. Sodassa tuhoutui tärkeitä liikenne-, energia- ja huoltoyhteyksiä. Kylien ja rakennusten lisäksi pommit tuhosivat myös suuria alueita metsää.

Konfliktin jälkeen lukuisat ulkomaiset sijoittajat ovat lähteneet maasta, matkailuelinkeino on lamautunut, työttömyys on kasvanut ja monet georgialaiset ovat nostaneet rahansa pankkitileiltä.

Maailmanpankki arvioi, että myös Euroopan energiatoimitusten kannalta tärkeä Georgia tarvitsee 2,4 miljardia euroa taloutensa jälleenrakentamiseen. EU on luvannut 500 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana, ja Yhdysvallat on ilmoittanut myöntävänsä Georgialle 757 miljoonaa euroa apua, josta yli puolet annettaisiin tämän vuoden loppuun mennessä. EU:n ja Maailmanpankin 22.10. järjestämän Georgian avunantajakonferenssin English tarkoituksena oli saada kokoon vielä tarvittava 1,1 miljardin euron avustusosuus.

Konferenssiin osallistui lähes 70 maata ja rahoitusapuun osallistuvaa laitosta. Avun tarkoituksena on tukea jälleenrakentamista ja auttaa Georgiaa täyttämään kodeistaan pakenemaan joutuneiden kymmenien tuhansien ihmisten välittömät tarpeet. Monet heistä asuvat edelleen tilapäisissä pakolaisleireissä.

Pitkän aikavälin tavoitteena on kuitenkin elvyttää Georgian taloutta, joka on uudistunut huomattavasti viime vuosina. EU:n ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero-Waldnerin mukaan on tärkeää, että kriisi ei sysää Georgian poliittisia ja taloudellisia uudistuksia sivuraiteelle. Hänen mukaansa uudistusprosessi on nyt vielä tärkeämpi kuin ennen elokuista konfliktia. Georgia saa tavallisesti noin 40 miljoonaa euroa EU:n tukea vuodessa.

Georgia ja Venäjä riitelevät Etelä-Ossetian ja Abhasian asemasta. Venäjä tunnustaa nämä kaksi Georgiasta irtautunutta aluetta itsenäisiksi valtioiksi. Osapuolten ensimmäinen rauhanneuvottelukierros järjestettiin Genevessä 15. lokakuuta. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa marraskuussa YK:n, EU:n ja Etyjin välityksellä.

Venäjän joukot vetäytyivät aikaisemmin tässä kuussa Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan rajoittuvilta alueilta EU:n välityksellä neuvotellun tulitaukosopimuksen mukaisesti. Tämä mahdollisti EU:n tarkkailijoiden siirtymisen alueille valvomaan tulitaukoa. Usean tuhannen sotilaan vahvuiset venäläisjoukot pysyvät edelleen separatistialueilla.

Lisätietoa EU:n avusta Georgialle English .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä