Διαδρομή πλοήγησης

Δρομολογείται η βοήθεια προς τη Γεωργία - 22/10/2008

Ευρωπαίοι παρατηρητές παρακολουθούν τους ρώσους στρατιώτες που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από χωριό της Γεωργίας,  © Reporters

Η διάσκεψη των χορηγών στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης της Γεωργίας.

Λίγο καιρό πριν η Γεωργία είχε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με ρυθμό ανάπτυξης 12% το 2007. Η κατάσταση αυτή όμως ανατράπηκε λόγω της σύντομης αλλά έντονης σύγκρουσης με τη Ρωσία τον Αύγουστο. Βασικοί άξονες μεταφορών και δίκτυα κοινής ωφελείας υπέστησαν ζημιές, κτήρια και σπίτια έγιναν ερείπια και τεράστιες εκτάσεις δασικής γης καταστράφηκαν από τις βόμβες.

Δυο μήνες αργότερα, πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί, η ανεργία αυξήθηκε και πολλοί Γεωργιανοί απέσυραν τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γεωργία, ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, χρειάζεται 2,4 δις ευρώ για να ανακάμψει. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να χορηγήσει 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να διαθέσουν 757 εκατ. ευρώ (1 δις δολάρια), και τα μισά από αυτά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα διοργάνωσαν μία διάσκεψη χορηγών English στις 22 Οκτωβρίου για να συγκεντρώσουν το υπόλοιπο 1,1 δις ευρώ.

Στη διάσκεψη αυτή προσκλήθηκαν περίπου 70 χώρες και οργανισμοί. Η βοήθεια θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας και θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Γεωργίας να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώθηκαν και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος όμως είναι να αναγεννηθεί η οικονομία της Γεωργίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις . "Η κρίση δεν θα πρέπει να αναγκάσει τη Γεωργία να αποκλίνει από τις προσπάθειές της για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται σήμερα πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από τη σύγκρουση του καλοκαιριού" δήλωσε η Επίτροπος εξωτερικών σχέσεων Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία λαμβάνει κανονικά 40 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο από την ΕΕ.

Η Γεωργία και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν διαφορές όσον αφορά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δύο αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες τις οποίες η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες χώρες. Οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε έναν πρώτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη στις 15 Οκτωβρίου και οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ξαναρχίσουν τον Νοέμβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ευρωπαίων διαμεσολαβητών.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τα εδάφη που συνορεύουν με τις αποσχισθείσες περιοχές, όπως όριζε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε υπογραφεί μετά από ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση. Έτσι οι ευρωπαίοι παρατηρητές μπόρεσαν να επισκεφθούν τις ζώνες αυτές και να ελέγξουν την κατάπαυση του πυρός. Χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στις αυτονομηθείσες περιοχές.

Περισσότερα για τη βοήθεια της ΕΕ στη Γεωργία English .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι