Навигационна пътека

Наблюдатели на ЕС гледат руски войници, приготвящи се да напуснат грузинско селище, © Reporters

Дарителска конференция изпраща силен сигнал на подкрепа за Грузия.

До неотдавна икономиката на Грузия бе една от най-бързо развиващите се в света – 12 % растеж през 2007 г. Това се промени след краткия, но интензивен конфликт с Русия през август. Основни транспортни пътища и електропроводи бяха повредени, къщи и сгради бяха сринати със земята, а стотици декари гори бяха опустошени от бомби.

Два месеца по-късно много от чуждестранните инвеститори са се разотишли, туристите са изчезнали, безработицата се е повишила, а голям брой грузинци са похарчили всичките си спестявания.

По изчисления на Световната банка Грузия, един от важните пътища на енергийни ресурси към Европа, днес се нуждае от 2,4 млрд. евро, за да се възстанови. ЕС се ангажира да даде 500 млн. евро през следващите три години, а САЩ обеща 757 млн. евро (1 млрд. щатски долара), повече от половината от които до края на тази година. На 22 октомври ЕС и Световната банка организираха дарителска конференция English за събиране на оставащите 1,1 милиард евро.

Близо 70 страни и институции бяха поканени за участие. Средствата ще помогнат за реконструкция и посрещане на непосредствените нужди на хората, които са били принудени да напуснат домовете си. Това са десетки хиляди души, много от които все още живеят в импровизирани бежански лагери.

Дългосрочната цел обаче е да се съживи икономиката на Грузия, която претърпя значителни реформи през последните години. „От съществено значение е кризата да не отклони Грузия от политическите и икономически реформи, които са още по-важни сега, отколкото преди конфликта това лято“ – каза комисарят по външни отношения Бенита Фереро-Валднер. Бившата съветска република обикновено получава около 40 млн. евро годишно от ЕС.

Грузия и Русия все още спорят за Южна Осетия и Абхазия – две отцепнически грузински провинции, които Русия признава за независими държави. На 15 октомври в Женева двете страни се срещнаха за първи кръг от мирни преговори, които ще продължат през ноември под егидата на ООН и европейските посредници.

По-рано този месец руските войници се изтеглиха от земите около сепаратистките региони в съответствие с изискванията на договореното от ЕС примирие. Това позволи на наблюдатели от ЕС да навлязат в тези зони, за да следят за спазването му. Хиляди руски войници остават разположени в самите сепаратистки региони.

Повече за помощите на ЕС за Грузия English .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки