Sökväg

EU-bistånd flödar in i Georgien - 02/09/2008

Människor samlas kring en lastbil som kommer med förnödenheter från EU.

EU har anslagit 6 miljoner euro i bistånd till människor som drabbats av konflikten i Sydossetien och andra delar av Georgien. Och mera hjälp är på väg.

Biståndet fördelas via icke-statliga organisationer, särskilda FN-organ och Röda korset/Röda halvmånen. Enskilda EU-länder har tillsammans bidragit med ytterligare 8,4 miljoner euro.

Läget i Georgien diskuterades vid EU:s extrainkallade toppmöte DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano den 1 september. Ledarna för EU-länderna beslutade att skjuta upp samtalen med Ryssland om ett nytt partnerskapsavtal tills Moskva har dragit tillbaka sina styrkor till de ställningar som de hade innan konflikten bröt ut. De enades också om att se över förbindelserna med Ryssland. De fördömde det ryska erkännandet av utbrytarregionerna Sydossetien och Abchasien som oberoende stater. EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och EU:s företrädare i utrikespolitiska frågor Javier Solana följer med när Frankrikes president Nicolas Sarkozy besöker Moskva i nästa vecka. Frankrike innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU.

En grupp experter från EU har redan skickats till regionen för att göra en uppskattning av de humanitära behoven. De kommer att följas av civila observatörer som ska övervaka genomförandet av den vapenvila i sex punkter som har förhandlats fram under EU:s överinseende. Överenskommelsen innehåller, förutom enighet om eldupphör, en uppmaning till internationella samtal och en återgång till de ställningar som rådde före femdagarskriget, då ryska trupper flyttade fram sina positioner i Georgien bortom Sydossetien.

Ledarna för EU-länderna enades också om att erbjuda Georgien återuppbyggnadsbistånd och försöka uppnå ett frihandelsavtal samt flexibla visumbestämmelser för landets medborgare. De kom överens om att hjälpa till med att anordna en internationell givarkonferens till förmån för Georgien. Kommissionären med ansvar för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner sa att det skulle behövas 110 miljoner euro för att hjälpa de uppskattningsvis 20 000–30 000 människor som tvingats lämna sina hem.

EU har under senare år försökt att stärka banden med Georgien, särskilt sedan 2004 års utvidgning. Inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken erbjuder EU Georgien finansiellt stöd till ekonomiska och politiska reformer. Benita Ferrero-Waldner sa att EU avser att utöka dessa insatser och stärka banden med Ukraina och Moldavien, som också omfattas av grannskapspolitiken.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar