Navigacijska pot

Pomoč iz EU za Gruzijo - 02/09/2008

Ljudje ob tovornjaku s pomočjo iz EU

Evropska unija je priskrbela pomoč v vrednosti 6 milijonov EUR za prebivalce kriznih območij Južne Osetije in Gruzije. Pomoč še vedno prihaja.

Pomoč delijo nevladne organizacije, posebne agencije ZN, Rdeči križ in Rdeči polmesec. Posamezne države EU so kriznim območjem namenile še dodatnih 8,4 milijona EUR pomoči.

Položaj v Gruziji je bil tema izrednega vrha EU DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano 1. septembra v Bruslju. Voditelji EU so sklenili, da ne bodo nadaljevali pogajanj o novem partnerskem sporazumu z Rusijo, dokler Moskva ne bo umaknila svojih enot na položaje pred izbruhom sovražnosti. Dogovorili so se tudi za ponovno oceno odnosov z Rusijo ter obsodili rusko priznanje neodvisnosti separastičnih pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Predsednik Komisije Jose Manuel Barroso in predstavnik EU za zunanjo politiko Javier Solana bosta naslednji teden skupaj s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem odpotovala v Moskvo.Francija namreč zdaj predseduje EU.

Evropska unija je na krizno območje že poslala strokovnjake za oceno potreb po humanitarni pomoči. Sledili jim bodo civilni opazovalci, ki bodo spremljali izvajanje sporazuma o prekinitvi ognja. Sporazum v šestih točkah je pripravila EU:med drugim zahteva ustavitev oboroženih spopadov, začetek pogovorov na mednarodni ravni in umik ruskih enot z gruzijskega ozemlja na položaje, ki so jih imele pred začetkom petdnevnih oboroženih spopadov.

Voditelji EU so se dogovorili tudi o pomoči za obnovo Gruzije, sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma in blažjem vizumskem režimu za gruzijske državljane. Potrdili so še svojo pripravljenost za sklic mednarodne konference donatorjev za Gruzijo. Po besedah komisarke za zunanje odnose Benite Ferrero-Waldner bo potrebnih 110 milijonov EUR pomoči za približno 20-30 tisoč razseljenih ljudi.

Evropska unija si zadnja leta, predvsem po širitvi leta 2004, prizadeva okrepiti vezi z Gruzijo. V okviru evropske sosedske politike finančno podpira gospodarsko in politično reformo v Gruziji. Komisarka Ferrero-Waldner je dejala, da bo EU v okviru sosedske politike poglobila tudi sodelovanje z Ukrajino in Moldavijo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave