Kruimelpad

Georgië kan op steun rekenen - 02/09/2008

Mensen rond een vrachtwagen vol hulpgoederen van de EU

De EU heeft al voor 6 miljoen euro hulp gestuurd naar de slachtoffers van het conflict in Zuid-Ossetië en andere delen van Georgië. En daar blijft het niet bij.

De hulp wordt verleend door niet-gouvernementele organisaties, gespecialiseerde VN-agentschappen en het Rode Kruis/de Rode Halve Maan. Enkele EU-landen hebben op eigen initiatief samen nog eens 8,4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De situatie in Georgië is besproken op een speciale EU-top DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano op 1 september. De EU-leiders besloten de onderhandelingen met Rusland over een nieuw partnerschap te bevriezen totdat Moskou zijn troepen uit de omstreden gebieden heeft teruggetrokken. Ook besloten zij de betrekkingen met Rusland opnieuw onder de loep te nemen en veroordeelden zij Rusland voor het erkennen van de opstandige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten. Commissievoorzitter Barroso en EU-buitenlandvertegenwoordiger Solana gaan volgende week samen met de Franse president Sarkozy naar Moskou. Frankrijk is momenteel EU-voorzitter.

Inmiddels is al een team van EU-deskundigen naar de regio gestuurd om de humanitaire behoeften in kaart te brengen. Daar zullen nu ook civiele waarnemers bijkomen om toe te zien op het door de EU afgedwongen zespuntenakkoord. Dat akkoord voorzag niet alleen in een staakt-het-vuren, maar ook in internationale onderhandelingen en terugtrekking tot achter de linies van voor de vijfdaagse oorlog, toen Russische troepen ook buiten Zuid-Ossetië stellingen innamen in Georgië.

De EU-leiders waren het er verder over eens dat Georgië steun moet krijgen voor de wederopbouw. Bovendien zullen ze werk maken van een handelsovereenkomst en soepeler visaregelingen voor de Georgiërs. De EU-landen zullen helpen om een internationale donorconferentie voor Georgië op touw te zetten. Volgens EU-buitenlandcommissaris Benita Ferrero-Waldner is er 110 miljoen euro nodig om de naar schatting 20.000 tot 30.000 vluchtelingen te helpen.

De EU heeft de voorbije jaren de banden met Georgië al aangehaald, vooral sinds er in 2004 Oost-Europese landen bij de EU zijn gekomen. In het kader van het Europese nabuurschapsbeleid geeft de EU Georgië ook financiële steun voor economische en politieke hervormingen. Ferrero-Waldner zei dat de EU zich nog meer voor dit land zal inzetten en bovendien de banden met Oekraïne en Moldavië, twee landen die ook onder dit beleid vallen, verder zal aanhalen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links