Navigációs útvonal

Emberek gyülekeznek az uniós segélyszállítmányt hozó kamion körül

Az eddigiek folyamán az Európai Unió 6 millió euró értékben küldött segélyt Dél-Oszétiába és az oszét–grúz–orosz konfliktus által érintett többi grúziai területre. Az EU most további szállítmányokat indít útnak a bajbajutottak megsegítésére.

A segélyeket civilszervezetek, az ENSZ szakosodott ügynökségei, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt/Vörös Félhold munkatársai juttatják el a szenvedőkhöz. Több uniós tagállam további 8,4 millió euróval járult hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz.

Az EU szeptember 1-jére rendkívüli csúcstalálkozót DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano hívott össze a grúziai helyzet megvitatására. A megbeszélések során az uniós vezetők úgy határoztak, hogy mindaddig szüneteltetik az Oroszországgal kialakítandó új partnerségi megállapodásokról megkezdett tárgyalásokat, amíg Moszkva ki nem vonja csapatait az érintett területekről, visszaállítva a konfliktus kirobbanása előtti helyzetet. Abban is egyetértettek, hogy felül kell vizsgálni az Oroszországgal kialakított kapcsolatokat, kifejezésre juttatva ezáltal, hogy az EU elítéli a két szakadár köztársaság, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének Moszkva általi elismerését. A jövő héten az orosz fővárosba látogat Nicolas Sarkozy, az Unió soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Franciaország elnöke. Útjára elkíséri José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Az Európai Unió az elmúlt napokban szakértőket küldött a régióba azzal a céllal, hogy felmérjék, milyen humanitárius segítségre van a helyi lakosságnak szüksége. A szakértőket civil megfigyelők követik majd. Az ő feladatuk az lesz, hogy ellenőrizzék az uniós közvetítéssel kidolgozott hatpontos béketerv végrehajtását. A fegyverszüneti megállapodás a harcok beszüntetésén túlmenően a nemzetközi tárgyalások szükségességére is kitér, és az ötnapos háborút megelőző status quo visszaállítását szorgalmazza. A harcok során az orosz csapatok Dél-Oszétián kívül más grúziai területekre is behatoltak.

Az EU vezetői arról is határoztak, hogy uniós újjáépítési segélyeket bocsátanak Grúzia rendelkezésére. További céljuk, hogy szabadkereskedelmi megállapodást hozzanak tető alá az országgal, és rugalmasabb vízumrendszert alakítsanak ki a grúz állampolgárok számára. Egyetértés született arról is, hogy uniós segítséggel nemzetközi adományozó konferenciát rendeznek Grúzia javára. Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és európai szomszédságpolitikáért felelős tagja szerint 110 millió euróra lesz szükség ahhoz, hogy segíteni lehessen a konfliktus következtében lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereken, akiknek száma becslések szerint 20 000 és 30 000 fő között mozog.

Az EU az elmúlt évek folyamán arra törekedett, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Grúziával. Ez a törekvés a 2004-es keleti bővítés után kiemelt hangsúlyt kapott. Az európai szomszédságpolitika keretében az Unió pénzügyileg támogatja a grúziai gazdasági és politikai reformok végrehajtását. Benita Ferrero-Waldner biztos kijelentette: az Európai Unió a jövőben fokozza ezeket az erőfeszítéseket, és elmélyíti kapcsolatait az európai szomszédságpolitika szempontjából ugyancsak partnerországnak számító Ukrajnával és Moldovával is.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek